Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Tillbaka efter svacka – lyfter för Landskrona under SM-veckan

Louise Dahlgren, 29, överraskar sig själv. Hon ska försvara Landskronas heder under den tunga delen av SM-veckan.

Hon fick oväntat SM-besked. ”Jag får skrapa ihop en hejarklack tills dess”, säger en glad Louise Dahlgren. Foto: Lill ErikssonBild: Lill Eriksson
Vi ses i Idrottshallen direkt efter jobbet, det är fortfarande dunkelt ute om kvällarna när man ska iväg på träning. Men Louise Dahlgren gör sig gärna besväret trots avståndet till hemmet i Svalöv – hon har fått tillbaka motivationen. Hon ska tävla mot landets bästa i tyngdlyftning i sommar. Men i höstas var motivationen som bortblåst.
– Jag var trött, hade ingen energi, berättar Louise. Jag har arbetat som målare i tio år, det är fysiskt jobb, ute på nybyggen. Dessutom är jag coach på Crossfit Landskrona, i höstas hade jag tre pass i veckan, plus träningen här. Det sänkte mig och jag var borta i två månader.
Medicinen blev vila. Nu är glädjen tillbaka och tävlingsnerven kittlar.
– Med 67 kilo i ryck och 78 i stöt, klarade jag precis totala kvalvikten på 145 kilo. Jag kan om jag vill! Jag blev chockad. Och har fått en nytändning, något att satsa på.
Även tränaren Patrik Helgessons dotter Sara, har kvalat in i den individuella uttagningen till sommarens SM i tyngdlyftning. SM-veckan arrangeras i Landskrona och Helsingborg första veckan i juli, just lyften görs i grannstaden. Innan dess flyttar nu Atletklubben till nya lokaler i Puls arena.
– Det blir bra och större, inte så varmt sommartid som i Idrottshallen. Vi körde sista elittävlingen där den 10 februari. Nu har vi ansökt om medel till nytt golv i Puls arena, men det går trögt.
Louise har inte ägnat mer än ett och ett halvt år åt sporten. Hon har spelat fotboll i Svalöv och i Glumslövs damlag, men tröttnade och provade kickboxpass och boxning. Hon kommer närmast från crossfiten, har gått kurser och bygger fortfarande styrka i svettiga ”boxen” på Första tvärgatan på industriområdet.
Till en början förbannade hon tekniken inom tyngdlyftningen.
– Jag fick inte till det. Men så började jag nöta tekniken med en tom pinne, kollade OS-lyftare i slow motion och filmade mig själv. Det hjälpte mycket. Det gäller att dra hela draget färdigt, inte ha för bråttom. Vara explosiv samtidigt som tålmodig. Jag har fått kämpa, det var svårt att passera 50 kilo. Det tog tid, flera månader, innan det lossnade.
Hur kommer det gå på SM?
– Det blir ingen placering, det är för många duktiga tjejer som tar tyngre. Jag möter OS-lyftaren Angelica Roos i min viktklass, det är kul och inspirerande. Jag är nöjd att ha kvalat in. Nu har jag ett mål för min träning. Jag kanske lägger in ett extra pass, men måste vila också. Det gäller att hitta en balans.
På jobbet är hon blygsam om sina framgångar, hennes idrottsintresse brukar inte vara vad omgivningen förväntar sig. ”Då ska man passa sig för dig, så du inte vänder upp och ned på mig”, kan det låta.
– Många blandar ihop tyngdlyftning med styrkelyft. Vi tränar ryck och stöt.
I vår sporttombola drar Louise följande frågor:
Vad irriterar dig?
– Folk som slänger ut sina cigarettfimpar genom bilrutan.
Vems liv skulle du vilja leva?
– Mitt liv. Hur många får tävla i en SM-tävling?
Vilken är den märkligaste tävlingen du varit med om?
– Har inte varit med om någon konstig tävling, men jag har haft förmågan att nästan komma för sent till de flesta tävlingarna. Jag kan vara en tidsoptimist.
Vem vill du ge en extra stor kram?
– Mina föräldrar. Det spelar ingen roll hur gammal jag blir. Jag kommer alltid uppskatta när de kommer och hejar på mig på tävlingarna.
Fakta

Fler lokala eldsjälar och idrottsprofiler?

Vi söker fler Landskronabor som brinner för det lokala föreningslivet - tipsa oss gärna! Skriv till lill@tidningenhalla.se!

Gå till toppen