Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Nilsson: Välkommen politisk karantän.

Ardalan ShekarabiBild: Adam Ihse/TT
Regeringen föreslår att statsråd och statssekreterare ska bli skyldiga att anmäla nya uppdrag utanför statlig verksamhet. En ny nämnd som lyder under riksdagen kommer därefter att bedöma om intressekonflikter finns. Det kan i sådana fall bli tal om en karensperiod på upp till ett år enligt det förslag från regeringen som civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade på torsdagen (22/2).
Regeringens förslag läggs fram samtidigt som Sverige sjunker på Transparency Internationals korruptionsranking. Sverige ligger nu på sjätte plats i världen och är mest korrupt i Skandinavien enligt organisationen.
Sverige har fortsatt högt anseende, men de dalande siffrorna visar att åtgärder är nödvändiga.
Sverige har tidigare saknat övergångsregler för politiker som går till näringslivet vilket har kritiserats internationellt.
Det är därför ett välkommet förslag från regeringen då det vid sådana sidbyten finns tydliga risker för korruption.
När civilministern presenterade förslaget nämnde han även att det kan bli tal om att utvidga omfattningen av de nya reglerna. Politiker på andra positioner än statsråd och statssekreterare kan på sikt inkluderas i regelverket. En karantän behövs för att värna om den fortsatta tilliten till våra förtroendevalda.
Det är samtidigt viktigt att tillåta övergångar så att den kompetens och de kunskaper som finns hos politiker kan komma exempelvis näringslivet till nytta. Om politiken inte ska vara en livstidssysselsättning så ska man inte stänga dörrarna för karriärbyten. Det skulle dessutom försvåra rekryteringen till höga politiska uppdrag.
När det ska bedömas vad som utgör en intressekonflikt kommer det sannolikt alltid att finnas en gråzon. Men regeringens förslag bör ge god vägledning vid de tillfällen då tveksamma situationer uppstår.
Gå till toppen