Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Smutskastning eller rent spel? Partierna väljer själva.

Valrörelse 2014. Sedan dess har det politiska landskapet blivit både mer fragmentiserat och polariserat, enligt Säpo.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Var förberedd på ruffel och båg under årets valrörelse, kanske iscensatt av utländska aktörer.
Varningen kommer från Säpo, som på torsdagen arrangerade ett seminarium med anledning av att myndigheten presenterade sin årsbok för 2017.
Redan för drygt ett år sedan, i december 2016, började säkerhetspolisen förbereda sig för valet 2018.
De fria valen är ett fundament i en demokrati, så själva valet, valsystemen, valprocessen och förtroendet för valen är avgörande att skydda, konstaterade Susanna Trehörning, Säpos kommenderingschef under valet.
En valrörelse är ett perfekt tillfälle för den som är ute efter att skärpa motsättningar och försvaga demokratin. Inte minst för främmande makt erbjuds möjligheter att gynna egna säkerhetspolitiska intressen.
Ryktesspridning, desinformation och propaganda har alltid förekommit i politiska kampanjer men de sociala mediernas framväxt erbjuder nya, oanade möjligheter.
Eller kanske inte så oanade längre, inte efter presidentvalrörelsen i USA, där det efter hand har klarlagts hur ryska intressen med start redan 2014 på olika sätt försökte polarisera och splittra, elda under missnöje och öka misstron mot både enskilda kandidater och det demokratiska systemet som sådant.
Jordmånen för den typen av påverkanskampanjer är sannolikt bättre än på mycket länge. Säpo bedömer att det politiska landskapet blivit mer fragmentiserat och polariserat sedan föregående val. En uppfattning som nog delas av de flesta iakttagare.
Ett valår innebär i regel att extremister av olika schatteringar blir mer aktiva.
Antalet individer i det Säpo betecknar som "våldsbejakande extremistiska miljöer" har de senaste åren ökat från hundra till flera tusen. När Säpo lite motvilligt ska sätta siffror på hur många dessa våldsbenägna extremister är så uppges omkring 3 000 personer vara av intresse för myndigheten. Av dessa hänförs drygt två tredjedelar till den våldsbejakande islamistiska extremismen.
"Vi har haft ett år med växande extremistmiljöer. Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss", konstaterade Charlotte von Essen, vikarierande Säpochef.
Det mest troliga attentatshotet i Sverige förblir personer som likt Rakhmat Akilov, terroristen från Drottninggatan, agerar ensamma utifrån en våldsbejakande islamistisk ideologi.
Den autonoma miljön, det vill säga våldsbejakande vänsterextremister, har inte gjort så mycket väsen av sig på ett tag, enligt Säpo.
"Vi vet att de är mycket beroende av drivande ledarindivider. De senaste åren har flera av dem varit föremål för rättsprocesser och avtjänat fängelsestraff. Det har dämpat deras förmåga", konstateras i årsboken.
Dock noterade Säpo i samband med sommarens G 20-möte i Hamburg, som kantades av våldsamma kravaller, att ett nytt, nordiskt autonomt nätverk grundats.
På andra kanten, i det Säpo betecknar som vit makt-rörelsen, har aktiviteten varit högre.
Nazisterna är ofta kriminella, de är våldsverkare, de spyr ut hatpropaganda. Samtidigt finns en risk att den avsky nazisterna väcker spelar dem i händerna genom att de ges en uppmärksamhet som deras antal och betydelse inte motiverar. Ett varnande exempel är hur nazistiska Svenskarnas parti blåstes upp under förra valrörelsen. Men valet blev ett totalt fiasko och våren 2015 upplöstes partiet.
Även om Säpos varningar säkert är befogade finns ingen anledning att förtvivla. Det bästa sättet att bemöta extremisterna – utöver att bekämpa dem med rättsstatens alla medel – är att leva som vanligt och slå vakt om det öppna samhället.
Och vad gäller valrörelsen så ligger makten över denna trots allt hos de svenska partierna i första hand.
Valet blir vad politikerna, media och andra centrala aktörer gör det till.
Det är inga "utländska krafter" som bestämmer tonläget, som tvingar fram smutskastning, som tvingar någon att baktala motståndare eller fara med osanning.
Det finns alla möjligheter att låta valrörelsen präglas av en hård men ärlig debatt, precis som det ska vara.
Skulle det inte bli så – skyll inte på någon annan.
Gå till toppen