Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Electrolux ansvariga för saneringen av Skönna mosse

En rejäl sanering av området där gamla Multofabriken dumpat gifttunnor ska genomföras, har länsstyrelsen fattat beslut om. Nu är det också klart att Electrolux får stå för hela notan.

Under hösten blev en rapport med olika saneringsförslag för Skönna mosse klar och när länsstyrelsen gått igenom alternativen ställde de sig bakom en mer omfattande sanering. Samtliga torvtäktsytor på området ska grävas igenom och det kommer kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Läs också Gifttunnorna ska väck - men vem ska betala?
– Det känns inte tillfredsställande att inte slå fast vad som finns på de andra ytorna. Man har grävt på två, tre platser. Det kan vara så att det inte finns läckage eller tunnor på andra ställen, men vi kan inte lämna området utan att gå igenom det, sade länsstyrelsens miljöhandläggare, David Lalloo, då.
Men Electrolux, som äger marken, ansåg sig inte ha fullt ansvar för området och kunde tänka sig att stå för 10 procent av kostnaderna. Företaget har själva aldrig bedrivit någon verksamhet i området men köpte bolaget som var aktivt där tidigare.
Läs också Saneringen av Skönna mosse kan kosta 15 miljoner kronor
Nu har företaget och länsstyrelsen fört en diskussion om ansvarsfördelningen och länsstyrelsen står fast vid att det är Electrolux som ska bekosta saneringen av Skönna mosse. Om en månad ska det finnas en åtgärdsplan från deras sida.
– Nu får bolaget först en chans att komma in med planen självmant men om den uteblir eller om åtgärderna som föreslås inte är tillräckliga kan det bli tal om förelägganden, säger David Lalloo.
Gå till toppen