Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu har käpphästtrenden nått Hjärnarp – firas till helgen

Käpphästtrenden fortsätter svepa över världen och har nu nått nordvästra Skåne. På söndag firas käpphästens dag på Spelmansgården i Simontorp – och redan nu är intresset stort.

Såhär såg det ut under en käpphästtävling i Huddinge i fjor. Alla kommer att få pris under söndagens tävling, hälsar Gudrun Jander.Bild: Henrik Montgomery/TT
Från att ha setts som enbart en leksak, har den klassiska käpphästen på kort tid fått ett oväntat uppsving. Nu är den föremål för alltifrån en folkrörelse till en ny idrottsgren med tiotusentals utövare.
– Det är ju den stora flugan nu. Många har sett inslag om sporten på tv och läst reportage om trenden. Det är väldigt inne i Finland framför allt och sveper över världen som en stor fluga, även i Sverige, säger Gudrun Jander, ordförande i Spelmansgårdens Ridklubb.
Läs också Hobbyhorse revolution: Något i käpphästväg
På söndag infaller käpphästens dag och för första gången någonsin uppmärksammas det i Hjärnarp med en heldag på Spelmansgårdens ridklubb. Klubbens medlemmar får tillverka egna hästar och testa på att tävla i käpphästhoppning – allmänheten bjuds in för att titta på tävlingarna.
Enligt Gudrun Jander har intresset redan nu varit stort för att delta, inte minst bland klubbens ungdomar – men också bland de vuxna. Själv har hon inte testat på att tillverka en egen häst i vuxen ålder, men är fascinerad av trenden.
– Vi kommer låta alla deltagare gå runt banan med sina käpphästar, precis som innan en vanlig hästtävling. Det här är ett bra sätt att locka in fler till ridsporten, säger hon.
Läs också Hela listan: Det här händer under sportlovet i Nordväst
Käpphästens dag infaller söndagen den 25 februari. På Spelmansgården inleds firandet redan klockan 10 med hästtillverkning för klubbens medlemmar. Tävlingarna drar igång vid 14.
Gå till toppen