Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Rakel Chukri: Palmemordet förblir de grävande journalisternas mandomsprov

Uppdrag granskning uppmanar tittarna att utforska Christer Petterssons dödsbo - allt för att egga människors inre privatspanare. De utlovade avslöjandena var för få. Men uppenbarligen måste alla grävande journalister någon gång ta sig an Palmemordet.

Christer Pettersson efter frikännande dom i åtalet för mordet på Palme.Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Det ouppklarade mordet på Olof Palme är och förblir ett sårigt trauma i landet. Därför var förväntningarna stora i onsdags när Uppdrag granskning utlovade nya avslöjanden om Palmeutredningen.
Så jag tittade. Och tittade. I stället för stora fynd, repriserades gammalt stoff: Folkets chock. Den taffliga polisutredningen. Det bisarra kurdspåret. Och naturligtvis: Christer Pettersson.
I programmet fick Robert Aschberg en åthutning eftersom tv-bolaget Strix hade betalat nästan 300 000 kronor för att få intervjuer med Pettersson. Men även andra medier betalade ut pengar, bland annat SVT. Till slut sa Aschberg det självklara: Christer Pettersson var "en tittarmagnet”.
Vilket Uppdrag gransknings eget program var ett bevis på. Vi fick se hur redaktionen grävde igenom Christer Petterssons gamla prylar, som i fjorton år har legat orörda i ett källarförråd. Tittarna uppmanades gå in på svt.se och själva utforska dödsboet: dagboksanteckningar, Bibelnoteringar, läkarintyg etcetera. Allt för att egga sin inre privatspanare.
Läs mer: Palmegruppen lockade vittnen med pengar
Så i slutet av programmet kom en liten nyhet: inspelningar där poliser lovar Christer Petterssons vänner pengar om de vittnar emot honom. Uppföljning kommer nästa vecka. Men än så länge är det en oerhört tunn true crime-soppa. Det vi säkert vet är att Palmemordet förblir de grävande journalisternas mandomsprov.
Gå till toppen