Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ann Lingebrandt: Befria Karin Boye från det självbiografiska fängelset

Forskningen har fördjupat bilden av Karin Boye – hennes liv och verk speglas inte längre främst genom självmordet. Men en ny bok återgår till att romantisera Boyes öde, skriver Ann Lingebrandt.

Karin Boye, klädd i studentmössa. Hon är i samma ålder som Malin, huvudpersonen i romanen "Kris". Men romanen kan inte läsas strikt biografiskt, skriver Ann Lingebrandt.Bild: TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
En vacker nacke kan få hela världen att omvandlas. I Karin Boyes tredje roman ”Kris” från 1934 håller den tjugoåriga Malin på att slitas isär av ångest, när hon en dag plötsligt lägger märke till flickan i bänken framför. Vid åsynen av Sivs halspelare stillnar allting omkring henne och de oroliga tankarna domnar bort. Vad är det för känsla hon drabbats av? Helst vill hon inte klä den i ord: ”Ge det inget namn, låt det vara som det är, i mitt blod och mina ögon, som liv och sav! Nyskapelsens under behöver inga namn.”

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen