Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Demokratisk vapenexport? Inte så enkelt.

Demonstranter bränner bilder på Filippinernas president Rodrigo Duterte, höger, och förre diktatorn Ferdinand Marcos.Bild: Aaron Favila
Kontroverserna kring svensk vapenexport har varit många genom åren och röster har återkommande höjts för att införa striktare demokratikriterier.
På onsdag (28/2) kommer riksdagen att debattera regeringens förslag om att skärpa exportkontrollen av krigsmateriel.
I propositionen föreslår regeringen att ett lands demokratiska status ska utgöra ett villkor för tillståndsprövning och vill även stärka kraven för mottagarlandets respekt för de mänskliga rättigheterna. Regeringen menar att detta är nödvändigt för att säkerhetsställa att svenska produkter hamnar hos acceptabla stater. Det är ett välkommet förslag. Men är det tillräckligt?
Nyligen rapporterade Aftonbladet att svenska statens kontrollorgan för vapenexport, Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har gett grönt ljus för försäljning av krigsmateriel till Filippinerna.
ISP:s beslut kommer samtidigt som tystandet av kritiska röster i Filippinerna trappas upp.
Filippinerna hamnar på plats 138 av 180 i Reportrar utan gränsers rankning över pressfrihet. Filippinerna är ett av världens farligaste ställen att arbeta i för journalister och flera har tystats av privata milisgrupper som anställts av lokala politiker.
Även Amnesty International riktar hård kritik mot landet i sin årsrapport för 2017. Människorättsförsvarare utsätts för hänsynslöst våld och kriget mot drogerna har hittills skördat tusentals offer. Filippinernas president Rodrigo Duterte har vid upprepade tillfällen uppmuntrat till våldet och förövarna har gått fria.
Det svenska hyckleriet kring vapenexport är av gammalt datum. Svenska regeringar har ofta varit ovilliga att kommentera mottagarländernas statsskick. Statsminister Stefan Löfven (S) har exempelvis vägrat att svara på frågor om huruvida Kina och Saudiarabien är diktaturer.
Filippinerna är inte jämförbart med Saudiarabien. Politiken präglas visserligen av en hög grad av nepotism och våld, men presidentvalet 2016 var relativt fritt enligt Freedom House. Trots detta bör den nedåtgående spiralen få regeringen att närma sig ISP:s beslut med vaksamhet.
Det råder inga tvivel om att det sker brott mot de mänskliga rättigheterna i Filippinerna, av staten och sanktionerade av staten.
Det är illa om svensk vapenexport skulle ses som ett indirekt godkännande av exempelvis den filippinska regeringens auktoritära framfart.
Sveriges försvars- och säkerhetspolitik utgår från att det finns en inhemsk försvarsindustri. Denna industri måste för att överleva också kunna sälja till andra länder. Men export av vapen riskerar att komma i konflikt med svenska ambitioner att vara en humanitär stormakt och försvara mänskliga rättigheter.
Kontroverserna kring svensk vapenexport lär fortsätta även efter att förslaget träder i kraft den 15 april.
Skulle export till Filippinerna godkännas också med de nya reglerna? Om svaret är ja är frågan hur mycket som är vunnet.
Gå till toppen