Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Likhet inför lagen väger lätt när danska "getton" ska bort.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre.Bild: Björn Lindgren/TT
Att lagen ser olika ut och att samma brott kan bestraffas olika hårt i olika länder är inget konstigt.
Men den danska regeringen vill nu att samma brott ska straffas olika hårt beroende på var det begås i Danmark – och när.
På torsdag ska statsminister Lars Løkke Rasmussens borgerliga regering presentera sin ghettopakke för folketinget, ett paket med olika lagförslag riktade mot de parallellsamhällen som utgör ett orosmoln även i Danmark.
Ett av förslagen – med förutsättningar att bli det mest omstridda – är att införa särskilda straffzoner där vissa typer av brott bestraffas extra hårt.
Exakt vilka brott lagen är tänkt att ta sikte på blir en fråga för den fortsatta behandlingen av förslaget i folketinget, men justitieminister Søren Pape Poulsen, Konservative, nämner i en intervju med Berlingske skadegörelse, stölder och hot.
"Det ska vara tryggt var man än befinner sig i Danmark. Vi ska inte ha vissa områden där det är betydligt otryggare än i andra områden", säger Pape Poulsen.
Så långt är det lätt att hålla med. Men hur går det med likheten inför lagen, ett av rättsstatens fundament?
Den danska regeringen har siktet inställt på bostadsområden med hög arbetslöshet, hög kriminalitet och stor andel boende med utländsk bakgrund, platser som Mjølnerparken i Köpenhamn, Gellerup i Aarhus eller Vollsmose i Odense. I Sverige skulle dessa områden sannolikt betecknas som särskilt utsatta. I Danmark kallas de i såväl folk- som politikermun kort och gott för getton.
Avsikten är dock inte att politiker ska peka ut vilka områden som ska vara särskilda straffzoner med extra hårda påföljder. Istället ska det vara upp till enskilda polismästare att besluta om var och när straffzonerna ska inrättas. Ungefär som det fungerar idag med de särskilda visitationszoner som dansk polis kan upprätta under begränsad tid och där vem som helst kan stoppas och kroppsvisiteras.
Denna delegering av ansvaret lär knappast minska risken för godtycke i en lag som i sig bygger på en form av godtycke, eller som en kritiker påpekade: "Jag tycker det är märkligt att den som langar hasch i Mjølnerparken ska få ett dubbelt så långt straff som den som gör det i ett villakvarter på Frederiksberg."
Och Løkke Rasmussen erkänner beredvilligt för Berlingske att det handlar om diskriminering, eller särbehandling, fast byggd på "objektiva kriterier".
Visserligen har vinden kantrat i svensk invandrings- och integrationsdebatt; det talas mycket och högt om att vara tuff mot brotten men med betydligt mindre bokstäver om att vara tuff mot brottens orsaker; regering och opposition bjuder över varandra när det gäller löften om straffskärpningar och fler poliser. Ändå är det svårt att föreställa sig att ett förslag som det danska skulle se dagens ljus i Sverige. Tack och lov. Men i Danmark är utsikterna av allt att döma goda för regeringen att samla en bred majoritet i folketinget.
Och då handlar det inte enbart om stöd från Dansk Folkeparti, som den danska minoritetsregeringen nu vill ställa sig in hos med ghettopakken. Enligt Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, Trine Bramsen, är även hennes parti positivt till förslaget.
Visst mankerar integrationen. Visst har Danmark problem och utmaningar, liksom Sverige. Men det finns i dansk politik tydligen ingen udlændingepolitik som är så stram att den inte kan stramas åt ytterligare.
Statsminister Løkke Rasmussen, Venstre, beredde marken för dagens förslag i sitt nyårstal genom att måla upp en mörk och hotfull bild av utvecklingen i Danmark. Gettona ska bort, slog han fast, om så husen ska rivas.
Løkke varnade för att bristande integration i form av framväxande parallellsamhällen hotar centrala danska värderingar som "jämställdhet, frisinne och tolerans".
Frågan är hur mycket frisinne och tolerans det återstår i ett Danmark där tydligen även likheten inför lagen kan offras för att visa handlingskraft och stryka en fördomsfull opinion medhårs.
Gå till toppen