Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Löfvens löfte räcker inte långt.

Stefan Löfven besökte Akademiska sjukhuset i Uppsala på måndagen.Bild: Christine Olsson/TT
Stefan Löfven (S) lovar bättre bemanning inom vården. Eller gör han egentligen det? Svaret är inte självklart med tanke på hur personalbehoven ser ut framöver.
Antalet undersköterskor, sjuksköterskor och läkare ska öka med 14 000 personer till år 2022, skriver statsministern på DN Debatt (26/2). Det framställs som ett sätt att öka tryggheten och se till att fler får vård inom rimlig tid. Men ställt mot prognoserna från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, blir frågan om satsningen ens räcker för att hålla kvaliteten på dagens nivå.
Sett till hela välfärdssektorn beräknas antalet anställda behöva öka med nästan 200 000 personer under de kommande tio åren enbart för att möta befolkningsutvecklingen. Och med stigande andel äldre i samhället handlar det inte minst om ökad efterfrågan på vård.
SKL pekar nya arbets- och organisationssätt som viktiga medel för att klara utmaningarna. Löfven lyfter fram personalpolitiken som en annan väsentlig detalj. Socialdemokrater på kommun- och landstingsnivå ska under nästa mandatperiod jobba för bättre arbetsvillkor inom vården, lovar han.
Sådana satsningar krävs nog oavsett hur de lokala och regionala majoriteterna ser ut. Med fortsatt personalflykt från vårdsektorn blir det snudd på omöjligt att klara kommande behov.
”Vi socialdemokrater kommer att använda styrkan i svensk ekonomi till att investera för att förbättra välfärden”, skriver Löfven och ställer strategin mot Moderaternas utlovade skattesänkningar. Men även om S sitter kvar i regeringsställning behövs åtgärder för att se till att kostnaderna inte skenar. Välfärdsnotan måste betalas också då svensk ekonomi är svagare än idag.
Så visst krävs politiska krafttag för att slå vakt om kvaliteten inom vården. Men att anställda 14 000 fler räcker inte långt.
Gå till toppen