Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Först med att föreslå ett förbud av skyddsvästar var poliser i Skåne.”

Jag ser det som självklart att stödja Malmös poliser om de bedömer att skyddsvästar försvårar polisens arbete och bidrar till ökande våld, skriver Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet.

I fjol greps en man som ingår i ett kriminellt gäng i Malmö med denna skyddsväst på sig.
Per-Ingvar Johnsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, verkar ha fastnat i tanken att en enda åtgärd ska kunna stoppa den grova kriminaliteten (Aktuella frågor 20/2). Det är ett grundläggande feltänk. Ingen har antytt att ett förbud av skyddsvästar ensamt ska förbättra läget. Förbudet är ett av nästan 60 förslag i det trygghetsprogram Socialdemokraterna i Malmö har lagt fram.
Det är lagstiftarens, det vill säga riksdagens, uppgift att ta fram hur ett förbud mot skyddsvästar ska se ut, men inom Socialdemokraterna i Malmö förordar vi att det ska finnas vissa undantag från förbudet. Det skulle kunna ske genom att man till exempel införde ett licenssystem.
Som ett alternativ till skyddsvästförbud föreslår Per-Ingvar Johnsson att polisen ska kroppsvisitera personer och göra husrannsakan. Det är ju något som polisen redan gör utifrån sina egna bedömningar, eller menar Per-Ingvar Johnsson att politiker ska besluta hur ofta polisen ska kroppsvisitera misstänkta?
Vårt förslag ligger också väl i linje med vad Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna, lagt fram i sin motion om ett förbud mot skyddsvästar. Allan Widman är, förutom ordförande i försvarsutskottet, även suppleant i konstitutionsutskottet – samma utskott som Per-Ingvar Johnsson är ledamot i.
Men först med att föreslå ett förbud av skyddsvästar var poliser i Skåne. Så sent som för en vecka sedan fick jag en redovisning av Malmöpolisen om hur gängkriminalitet bör bekämpas, där kriminalisering av skyddsvästar på offentlig plats finns med som en punkt.
Jag ser det som självklart att stödja Malmös poliser om de bedömer att skyddsvästar försvårar polisens arbete och bidrar till ökande våld.
Jag är övertygad om att skyddsvästar bidrar till våldsammare angrepp än vad som hade skett om skyddsvästar inte hade använts.
Jag står alltid på Malmöbornas sida när det kommer till kampen mot brottslighet. Regeringen har skärpt lagstiftningen när det gäller vapeninnehav och sprängmedel.
Förbud mot skyddsvästar är ett komplement till dessa beslut.
Men jag förstår Centerns dilemma. Partiet vill gärna plocka politiska poäng på den grova brottsligheten, men dess företrädare saknar det politiska mod som krävs för att lägga fram förslag som stävjar den.
Det räcker inte med att bara ropa efter hårdare straff och fler poliser – eller för den delen att privatisera Arbetsförmedlingen, vilket också har lanserats av Centern som förslag för att öka trygghetskänslan.
Till skillnad från Centern drar sig inte Socialdemokraterna för att lägga fram förslag som gör skillnad på riktigt. Socialdemokraterna i Malmö föreslår allt från skärpta straff till satsningar på socialtjänst och gatumiljö. Per-Ingvar Johnsson borde läsa hela vårt trygghetsprogram, kanske finner han och hans parti välbehövlig inspiration.

Andreas Schönström

Andreas Schönström (S) är kommunalråd i Malmö med ansvar för teknik, miljö och trygghet.
Läs mer: ”Att förbjuda skottsäkra västar kan strida mot Sveriges grundlag.”
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen