Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart varför fiskarna mår dåligt i Hanöbukten

Det är inte några förhöjda halter av miljögifter i fisk i Hanöbukten. Men samtidigt konstaterar forskare att torsken och skrubbskäddan inte mår helt bra.

Torsken och skrubbskäddan mår inte så bra i Hanöbukten. Varför vet inte forskarna. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
I början av 2010-talet kom flera larm om tillståndet för Hanöbukten, som ligger vid östkusten i höjd med Skåne och Blekinge. Bland annat varnade fiskare och privatpersoner om färre fisk, skadad och sjuk fisk och dålig vattenkvalitet.
Det gjorde att dåvarande regeringen gav i uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten (Hav) att utreda läget i bukten, vilket skett mellan 2014 och 2017.
– Överlag så hittade vi inte något jättealarmerande. Miljögifterna i fisken var inte högre i andra jämförbara områden, säger Jens Olsson, forskare vid institutionen för akvatiska resurser hos Sveriges lantbruksuniversitet, som varit inblandat i arbetet.
Det man däremot upptäckte var att torsken och skrubbskäddan som togs upp vid provfiske 2015–2017 mådde sämre än väntat. Bland annat hade de i ökad utsträckning problem som sårskador, tumörer och missbildningar, jämfört med andra områden längs svenska ostkusten.
– Det kan vi inte riktigt förklara, det verkar vara lite unikt för området, säger han.
Hav konstaterar att tillståndet i Hanöbukten inte är helt bra – även om man inte kunnat se några kopplingar mellan fiskens hälsa och miljögifter – och myndigheten kommer framöver att fortsätta övervakningen.
Fakta

Hanöbukten har utretts

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har på uppdrag av regeringen gjort kartläggningar av kustfiskbestånd, miljöfarliga ämnen och fiskhälsa i Hanöbukten.

Undersökningarna har gjorts av bland annat Göteborgs universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Sveriges lantbruksuniversitet, (SLU), och Stockholms universitet.

Källa: Hav.

Gå till toppen