Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Takstolarna på plats över stolarna i Hembygdsparken

Takbygget över publikplatserna framför scenen i Hembygdsparken går enligt planerna. Nu har både takstolarna och en del av plåttaket kommit på plats.

Roland Johansson med Mattias Persson klarar av de mindre bjälkarna med muskelkraft, men de stora takstolarna fick de ta hjälp av kranbilen för att orka med.Bild: Niklas Gustavsson
Parkchefen Olle Eriksson är nöjd med arbetet hittills.
– Det är ett mastodontbygge. Alla bågar är uppe, så nu ser man hur stort det är, säger han.
Att få upp takstolarna på stolparna var det stora projektet med bygget. Nu ska snickarna fokusera på att göra taket tätt.
– Det kommer att vara isolering, papp och sen sedum, som är gräs. Det kommer en annan firma som jobbar med det, men det är egentligen gräsmattor som rullas ut, säger Mattias Persson, som jobbar som snickare på plats.
Plåttaket kommer i slutändan att kläs i gräs.Bild: Niklas Gustavsson
Mattias Persson och hans kollega Roland Johansson har varit där i tre veckor. De har också hjälp av plåtslagare, men de lämnar nästa vecka.
Nu ser de inget som skulle hindra den stora invigningen från att äga rum den i maj. Vädret tycker de också är bra – trots den bitande kylan.
– Det är inget problem, för vi är rätt så förskonade från vinden här. Förra veckan regnade det dock hela dagen, säger Mattias Persson.
Hur var det då?
– Blött.
Plåtslagarna är kvar en vecka till för att slutföra arbetet med plåttaket.Bild: Niklas Gustavsson
På toppen av stolparna vilar takstolar och bjälkar som ska bära upp det nya taket. För att få upp de stora konstruktionerna har Mattias Persson och Roland Johansson tagit hjälp.
– De största bjälkarna har vi tagit med kranbil, men om de är mindre som dessa så får vi bära upp dom själva, säger Mattias Persson och pekar på en träbjälke.
Bygget påbörjades redan förra året då de första spadtagen togs.
Antalet sittplatser har minskat från 722 till drygt 650, men nu kan besökarna sitta kvar när sommarregnet faller.Bild: Niklas Gustavsson
- Vi göt ju alla grundkonstruktioner före jul för att undvika tjälen, så därför har vi en rätt behaglig resa just nu, säger Magnus Leeman, styrelseordförande för Leeman Entreprenad som håller i bygget.
Hembygdsparkens scen kommer att kunna ta emot mellan 650 och 670 sittande besökare efter att taket är färdigbyggt.
Gå till toppen