Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Titta till vänster: en taliban.

Gudrun Schyman uppger att hon aldrig hörde talas om anklagelserna mot Lars Ohly på den tiden då de var ordförande respektive partisekreterare i V.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Efter att ha polisanmälts för sexuellt ofredande av en kvinnlig partikamrat – och medgett att han uppträtt olämpligt – portades förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly i höstas från alla partiarrangemang.
Det var inte den första liknande incidenten skulle det visa sig. Redan den gången nämndes en 15 år gammal händelse som partisekreterare Hanna Gedin beskrev som "ovälkommet kontaktsökande under en tid" från Ohlys sida.
Nu uppger Expressen att det finns en lång historia av beskyllningar mot Lars Ohly för att ha trakasserat olika kvinnor inom partiet.
I slutet av 1990-talet gick en annan kvinna till partiledningen och anklagade Ohly, då partisekreterare i "Sveriges socialistiska och feministiska parti", för att ha utnyttjat och sextrakasserat henne. Följden blev att kvinnan, anställd på partiet, skickades på terapi – tillsammans med Ohly.
Gudrun Schyman, partiledare åren 1993-2003, har inget minne av vare sig de terapisessioner partiet betalade för en av hennes närmaste medarbetare eller något annat:
"Jag kan inte säga att jag var i framkant när det gällde att lyssna in sådana här frågor."
Schyman, idag ordförande i Feministiskt initiativ, låter som vilken makthavare som helst, som någon av alla de chefer som under #metoo på frågan varför de inte ingripit mot de sexuella trakasserier och övergrepp som pågått i deras absoluta närhet, svarar att de inget sett, inget hört.
"Det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige."
På detta sätt beskrev Gudrun Schyman det allestädes närvarande patriarkala förtrycket mot kvinnor i sitt berömda talibantal från 2002.
Så här i efterhand låter det nästan som om det var det egna partiet hon hade i tankarna.
Gå till toppen