Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Bara luras, lura, lura, luras, bara luras …

Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V).Bild: Anders Wiklund/TT
Trubaduren Stefan Demert gav 1970 ut albumet Visor för smutsiga öron, som avslutades med den härliga Luring:
”Politikern är en luring, ja en riktig luring. Politikern är en luring och det är vi allihop. / Guld och gröna skogar ska det bli när han får makt, när valet sen är över har han glömt vad han har sagt. / Vi bara luras, lura, lura, luras …”
Sången – i vilken även meteorologen, doktorn, generalen och herr trubaduren själv paraderar förbi som en skamlös skojare – var säkert en nyttig väckarklocka i ett auktoritetsbundet 70-talsland. Men finns det också idag ett korn – eller ett helt lastbilsflak med korn – av sanning i påståendet att politiker ljuger och luras?
Jodå, korn finns. Men studier tyder snarast på att svenska politiker generellt sett är hederliga och tar sitt uppdrag på allvar. Som när statsvetaren Elin Naurin granskade partiernas löften inför valen 1994, 1998, 2002 och 2006. Omkring 80 procent av vallöftena hölls, oavsett partifärg.
Fejkdebatten rasar vidare och seriösa medier vässar sin politiska bevakning inför valet i september. Lovvärt, självfallet. Hur skulle demokratin se ut utan trovärdiga partier och massmedier?
När detta väl är sagt. Väljarna bör utgå från att granskningar och faktakollar kan ha sina svaga punkter.
Svenska Dagbladet beskrev på torsdagen sitt nya svarapåfrågan-index. Tidningens reporter Mikael Törnwall och Linköpingsprofessorn Fredrik Stjernberg, som ”forskar inom språk och medvetandefilosofi”, har konstruerat ett index som genom argumentationsanalys sägs kunna avgöra om en politiker svarar på den fråga som ställts – eller om hen slingrar sig.
Enligt denna granskning är det bara två av partiledarna i de åtta riksdagspartierna som svarar på tidningens fråga: Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).
På den fyrgradiga skalan får Jonas Sjöstedt (V) betyget att han svarar ”till större del” på sin fråga, medan övriga – Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L), Stefan Löfven (S) samt MP:s två språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin – får omdömet att de svarar på frågan ”till mindre del”.
Men är detta index meningsfullt?
I beskrivningen av indexet finns ord och uttryck som signalerar trovärdighet: forskning, professor, granskar, utvärderar, analys, unik modell. Grafiken ger ett intryck av exakthet. Hela upplägget andas vetenskap och tillförlitlighet.
Tills läsaren ser närmare på hur urvalen och tolkningarna görs. För det handlar till syvende och sist om hur politikernas svar tolkas.
Varje partiledare har fått svara på endast en fråga, låt vara att den fått följdfrågor. Men olika frågor kan vara olika svåra att besvara.
MP:s två språkrör fick frågan om när Sverige ska återgå till en mer generös flyktingpolitik. De svarade – logiskt nog – att EU:s politik avgör vad Sverige kan göra. Tidningens analys: ”Inga besked ges om när flyktingpolitiken ska ändras.” Och MP:s betyg hamnar nära botten.
Inte särskilt rättvisande.
Eller ta Ulf Kristersson, som fått frågan hur mer pengar till försvaret ska finansieras. M-ledaren menade att försvarskapaciteten ska prioriteras, annat får stå tillbaka. Men eftersom han inte preciserade vilka utgiftsområden som får lägre anslag ges Kristersson ett svagt omdöme i Svenskans index.
En tolkning med smak av snömos. Det kan finnas många rimliga skäl till varför M inte vill eller kan låsa sig på ett tidigt stadium.
Som M-politikern Gunnar Hökmark klokt bloggar:
”Det gäller även att ifrågasätta dem som ifrågasätter. Det är den ständiga kritiska granskningen som måste göras, av fakta, av data, av uppfattningar och av maktutövning.”
Trubadur Demert får ursäkta, hans visa kan mot bakgrund av olika förment vetenskapliga faktakollar behöva fler verser, kanske om redaktören, kanske om forskaren:
Forskarn är en luring, ja en riktig luring … / Politik kläs i siffror, hen ritar snygg grafik, då blir hens budskap plötsligt till en ren och sann logik. / Vi bara luras, lura, lura, luras …
Gå till toppen