Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Unga ponnyryttare från hela landet under observation i Åstorp

Dressyrtalanger från hela Sverige flockas i Åstorp den här helgen, där Åstorps ryttarförening håller observationstävlingar för morgondagens internationella svenska dressyrryttare.

Framridning på Åsbo ryttarförenings anläggning, som under helgen håller observationstävling för unga ponnyryttare från hela landet. I slutet av mars är det storhästryttarnas tur.Bild: Britt-Mari Olsson
Framför fönstret i kafeterian på Åstorps ryttareförening sitter Pytt Hamberg, svensk landslagsledare i ponnydressyr och följer dressyrtävlingen som pågår nere på banan.
Det är hennes närvaro allt handlar om för många av de lovande ponnyryttare som den här helgen kört till Åstorp från hela Sverige för att tävla i dressyr. Här hålls en av årets fyra observationstävlingar som innebär en chans att som ekipage få komma med i landslagssatsningar på olika nivåer.
Pytt Hamberg spanar efter ryttare som har bra sits och som effektfullt kan påverka ponnyn att göra de förutbestämda rörelserna i programmet. De tävlar i olika grupper från 14 till 16 år och 17 till 20 år.
– Man vill fånga upp de unga i tid när de är utvecklingsbara, säger hon.
En av dem som redan har ögonen på sig är Julia Skatt, som kommit körande från Stockholm med mamma Magdalena Skatt. Efter morgonens tävlingsinsats är hon mest självkritisk, men en sak gick bättre än väntat.
Christina Billsten från dressyrkommittén, AnnaLena Sundberg Carlsson på sekretariatet och tävlingsledare Ulf Nilsson kör ett riktigt långpass under tävlingsdagarna. De första starterna går redan vid 7.30 på morgonen.Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag kunde öka som jag ville, särskilt i galoppen. Överhuvudtaget är det bra att träna på själva tävlingssituationen, säger hon.
Åstorps ryttarförening har haft observationstävlingar i slutet av mars i många år, men ponnytävlingen är ny. Det innebär att ponnyryttare, childrenryttare, juniorer, youngriders och seniorer samlas vid två tillfällen i Åstorp för att tävla och visa upp sig för respektive landslagsledning. I tävlingarna kan man dessutom kvalificera sig till SM.
Att Svenska ridsportförbundet frågade just Åstorp tror tävlingsledare Ulf Nilsson beror på anläggningen.
– Vi har tre banor, ett bra stall och gott om plats, säger han.
Evelina och San Ziro från Åmåls ridklubb i aktion på tävlingsbanan.Bild: Britt-Mari Olsson
Den här helgen är omkring 100 starter anmälda. Det är en stor organisation, som engagerar omkring 50 funktionärer om dagen.
Alva Nordfjell och hennes mamma Anneli Nordfjell från Sandviken har varit på resande fot sedan i tisdags. I tävlingen deltar hon med sina två ponnys, som står i tävlingsstallet och vilar upp sig.
När Alva efter första ridningen redan kvalificerat sig till SM känns alla milen värda att åka, trots snökaos längs vägen.
– Nu ska vi äta lite, i eftermiddag ska jag tävla med min andra ponny. Jag hoppas att det går lika bra, säger hon.
Gå till toppen