Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Åstorp fortsatt inbrottstätast i Skåne

Åstorp är fortfarande den mest inbrottsdrabbade kommunen i Skåne om antal inbrott ställs mot antal bostäder.

Försäkringsbolaget If har med hjälp av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och brottsförebyggande rådet (BRÅ) tagit fram uppgifter om hur många inbrott som skett i Sveriges kommuner i relation till antalet bostäder under 2017.
I den sammanställningen hamnar Åstorps kommun på sjätte plats. Kommunen hade 11,9 inbrott per 1 000 hushåll under förra året. I topp ligger fem kommuner i Stockholmsområdet: Danderyd, Järfälla, Sollentuna, Upplands-Bro och Botkyrka.
Enligt uppgifterna från If är årsgenomsnittet för hela Sverige fyra anmälda inbrott per 1 000 bostäder.
På sjätte plats tätt efter Åstorp följer två andra skånska kommuner, Båstad och Hörby.
Även ett år tidigare var Åstorp den mest inbrottsdrabbade kommunen i Skåne. Då låg antalet anmälda brott per tusen hushåll lite lägre: 10,2.
Enligt Bo Blixt, kommunpolis i Åstorp, finns det ingen entydig orsak till varför det ser ut som det gör.
Fakta

Inbrott under 2017 per 1 000 hushåll

Åstorp 11,9

Bjuv 6,9

Örkelljunga 5,3

Klippan 4,2

Perstorp 4,1

– Det handlar dels om vilka som begår den här typen av brott och som är ute för tillfället. Vi ska också vara klara över att vi har utländska ligor som ägnar sig åt den här typen av brott, säger Bo Blixt.
Närheten till stora vägar spelar också in.
– Man kan göra snabba bryt och sedan försvinna ganska kvickt. Det har vi sett på andra orter också, till exempel Laholm.
Bo Blixt säger att årets trend hittills är mer positiv.
– Det ser hyfsat lovande ut hittills i år. Vi grep tre tjuvar i Kvidinge nyligen. Man brukar man se att när man gör ett ingripande av den arten brukar brotten gå ner.
Åstorps tätort är den klart mest inbrottsdrabbade delen av kommunen.
I årets jämförande statistik låg grannkommunen Bjuv inte så illa till som Åstorp. Bo Blixt som ansvarar även för Bjuv säger att det har sett olika ut i olika perioder.
Läs mer:Åstorp värst drabbat av bostadsinbrott i Skåne
– Det har funnits år när Bjuv har legat väldigt högt upp. Bjuv ligger också nära väg 110.
En del av det förebyggande arbetet mot inbrott är grannsamverkan och satsningen på DNA-märkning, som är ett samarbete mellan polisen, Swedbank, Stiftelsen Gripen och kommunerna Åstorp och Örkelljunga.
– När jag är ute och träffar folk brukar jag trycka ganska hårt på grannsamverkan som ett bra komplement till larm och DNA. Polisiärt är bostadsinbrott svåra att utreda. Vi har ingen information om ligorna, säger Bo Blixt.
Ingemar Öberg bor på Björnås och hör till de Åstorpsbor som puffade på kommunen att verka för DNA-märkningen. Han var också med om att starta en förening för grannsamverkan.
Polisen Pierre Sinclair och Björnåsbon Ingemar Öberg drog en lans för att få fler att DNA-märka sina tillhörigheter. Bilden är från 2016.Bild: Lars Möller
– Vi fick en bra anslutning. I vår förening är det cirka 40 hushåll och jag gissar att 30 är med i samarbetet, säger han.
Ingemar Öberg säger att de boende inte haft inbrott på några år. I föreningen jobbas det vidare.
– I dessa dagar går vi ut till hela gamla Björnås med flygblad och uppmanar till att det bildas fler grannsamverkansföreningar. Vi försöker också sprida information för appen Coyards med anslutningsområde gamla Björnås. Tanken är att om man ser någon misstänkt person eller bil så ska vi snabbt sprida information om det, säger han.
Läs mer:De vill att kommunen inför DNA-märkning för att komma åt inbrotten
Läs mer:Informationsträffar om DNA-märkning i Åstorp och Örkelljunga
Gå till toppen