Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Blandade matcher ger nya möjligheter

Under årets Lergöksträff i Skälderviken tävlade tjejer och killar mot varandra på samma villkor. Förhoppningen är att det ska göra det möjligt för elitsatsande tjejer att kunna tävla mer.

Therese Nyman och Sandra Alkner efter att de slagit in matchbollen mot Jakob Tinnerberg och Ludwig Sikström.Bild: Britt-Mari Olsson
Therese Nyman från hemmaklubben Skälderviken BMK och Sandra Alkner från Älmhult har precis vunnit sin dubbelmatch mot Jakob Tinnerberg och Ludwig Sikström från Bjärred.
– Jag tycker det här är en jättebra idé. Det gör att man kan få mer matcher, säger Sandra Alkner.
– Ofta blir det att man måste åka långt för att tävla. På det här sättet kan man få fler matcher även på mindre tävlingar, säger Therese Nyman.
Initiativet bakom de blandade matcherna kommer från Skälderviken BMK.Bild: Britt-Mari Olsson
Svenska badmintonförbundet har startat ett projekt som innebär att tjejer och killar möts i tävlingssammanhang på lika villkor. Initiativtagare är Erik Säfsten, från Skälderviken BMK.
– Jag döpte faktiskt motionen jag lämnade in till "Lex Therese" efter Therese Nyman.
– Det är många tjejer som lägger ner elitsatsningen eftersom man måste resa långt för att få tävla. Jag hoppas att det här kan förändra det, säger Erik Säfsten.
Han tycker att fler sporter borde ta efter.
– Det hade kanske inte funkat inom fotboll exempelvis. Men bordtennis och simning.
– Sen tror jag att badmintonen har en fördel. Vi spelar ju mixeddubbel och dessutom tävlar vi tillsammans i seriespel. Vi tränar ihop. Så det finns en tradition inom sporten att inte dela upp tjejer och killar. Vi är rätt integrerade redan, säger Erik Säfsten.
Erik SäfstenBild: Britt-Mari Olsson
Han säger att reaktionerna varit positiva, men misstänker att en del killar kanske tar i lite extra när de möter tjejer.
– Det är ju fortfarande så att många killar tycker det är jobbigt att förlora mot tjejer, säger Erik Säfsten.
Men Jakob Tinnerberg och Ludwig Sikström verkar rätt obekymrade efter dubbelförlusten. Trots att de hade matchboll och att tjejerna sedan vände matchen.
– Jag tyckte det var ganska intressant att möta dem. Det blev lite annat spel. Tjejer smashar inte lika hårt. Men de är ofta starka i nätspelet och det var det vi förlorade på, säger Jakob Tinnerberg.
Snart är det dags för en ny stor badmintontävling på Lingvallen.
16-18 mars är det dags för U17-SM – ett betydande arrangemang för Skälderviken BMK. Ett hundratal av Sveriges mest lovande badmintonspelare kommer vara på plats.
Gå till toppen