Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnpassningsföretag siktar in sig på Helsingborg

Koncernen bakom barnpassningsföretaget Nannynu vill växa. Fler städer och verksamheter ska göra det möjligt. Helsingborg är en ny marknad.

Barnpassning blev en affär när tjänsten omfattades av rutavdrag. 2016 sänktes taket för högsta tillåtna avdragsbelopp, vilket blev kännbart för företagen i branschen.
– Många blev försiktigare. Antalet familjer som nyttjar våra tjänster har fortsatt att öka, men snittantalet timmar per familj minskat, säger Robert Bällstav, kommunikationschef för Nannynu.
– Många kunder finns i storstäderna. De kan vara inflyttade och saknar det nätverk de har i sin hemstad – med barnets mor- och farföräldrar – därför behöver de hjälp, säger Robert Bällstav, kommunikationschef för Nannynu.
Företaget är något av en veteran i branschen. Verksamheten startade 2007 och var först inriktad på Stockholm, sedan övriga storstadsområden. Nu är tanken att sälja in verksamheten till stora delar av landet, nyligen kom turen till Helsingborg.
– Rent konkret innebär det att vi nu söker barnvakter i Helsingborg.
Nannynu har huvudkontor i Stockholm och härifrån sker rekryteringen av barnvakterna.
För närvarande anlitar företaget 1 400 barnvakter landet över, de flesta är ungdomar som studerar på gymnasium eller högskola. Det rör sig oftast om deltidstjänster som omfattar några timmar en eller ett par dagar i veckan, många gånger för att kunna hämta barn på förskola eller i skolan under eftermiddagstid.
Rekryteringen sker i flera steg och börjar med en intresseanmälan med CV, fortsätter med intervjuer samt bakgrundskontroll. Därefter kan det bli aktuellt med en första träff mellan föräldrar och tänkbar barnvakt. Först om allt stämmer är det aktuellt att skriva avtal.
Omkring åtta av tio som söker uppdragen är kvinnor, men Nannynu vill gärna se fler män.
Varför?
– Det här är en tjänst som passar både killar och tjejer och de killar som arbetar som barnvakter är ofta väldigt uppskattade.
En typisk kund är heltidsarbetande föräldrar som vill ha hjälp med tidig hämtning av barn på förskola eller skola för att kunna ägna sig åt barnen när de kommer hem.
– Många kunder finns i storstäderna. De kan vara inflyttade och saknar det nätverk de har i sin hemstad – med barnets mor- och farföräldrar – därför behöver de hjälp.
Förhållandet är också en förklaring till att Nannynu haft det trögare i mindre städer.
– Men behovet ökar och rutavdraget blir alltmer populärt även utanför storstadsområdena, säger Robert Bällstav.
Hur mycket betyder rutavdraget för er verksamhet?
– Extremt mycket. För att familjerna ska ha råd att anställa en person med vita pengar behövs den här möjligheten, annars blir det att svartjobben åter ökar.
Vad kostar det att anlita era tjänster?
– Det skiljer sig lite beroende på vilken barnvakt familjen vill ha, ålder och erfarenhet, och hur många timmar det rör sig om – men standardpriset utgår från 167 kronor i timmen efter rutavdrag.
I samband med den senaste diskussionen om rutavdragen beslöt företrädarna bakom Nannynu att bredda verksamheten. Resultatet blev koncernen Cid Ventures som startade städbolaget Tidynu och bemanningsföretaget Sproutz. Koncernen har också förvärvat konkurrenten Nannyakuten.
Gå till toppen