Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Oklart politiskt läge efter italienska valet

Den kontroversielle före detta premiärminister Silvio Berlusconis högerallians ser ut att ha fått flest röster i det italienska valet. Men hans block får ingen egen majoritet, enligt de valundersökningar som publicerades strax efter det att vallokalerna stängts.

Före detta premiärminister Silvio Berlusconis högerallians ser ut att ha fått flest röster i det italienska valet, enligt vallokalsundersökningar. Arkivbild.Bild: Andrew Medichini/AP/TT
Berlusconis Forza Italia ligger på 13,5–15,5 procent. Hans allierade främlingsfientliga Lega har 12,5–14,5 procent.
Femstjärnerörelsen, ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som har vägrat ingå i några koalitioner, ser ut att bli största parti med cirka 28–30 procent, enligt en vallokalsundersökning.
Det regerande Demokratiska partiet (socialdemokratiskt) hamnar med sina cirka 21–23 procent av rösterna på tredje plats.
Inget av blocken verkar alltså få egen majoritet. Men vallokalsundersökningarna ska tas med viss försiktighet, då de tidigare visat sig var mindre träffsäkra.
Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen – i alla fall på de flesta håll i landet. I Palermo tvingades man natten före valdagen trycka 200 000 nya valsedlar och många vallokaler öppnade därför betydligt senare. Vallokalerna stängde först klockan 23 på kvällen.
Efter att ha tagit del av flera vallokalsundersökningar konstaterar Anna Maria Corazza Bildt, moderat EU-parlamentariker och svensk-italienska, noterar att anti-etablissemangspartierna ryckt fram, Lega och Femstjärnerörelsen.
– Men viktigast är att det inte finns någon majoritet för att forma regering, säger hon till TT.
En stor koalition med Femstjärnerörelsen som en part ser hon som uteslutet.
– Det är inte katastrof om det går mot nyval för Italien har en bra regering just nu. Men den här situationen skapas av att valsystemet är väldigt komplicerat och det behövs en ny vallag, säger Anna Maria Corazza Bildt.
Fakta

Bakgrund: Valets huvudpersoner

Silvio Berlusconi, 81 år, Forza Italia

Trots skattebrott och sexskandaler är han tillbaka: Silvio Berlusconi leder ett av Italiens just nu största partier. Han är dock ingen premiärministerkandidat, eftersom han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019. Partiets premiärminister är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Berlusconis parti har ingått allians med de två mindre högerpartierna Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder.

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen

Luigi Di Maio är den yngste premiärministerkandidaten hittills. I fjol tog han över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Nu talar mycket för att den 31-årige Di Maio kan leda populistiska Femstjärnerörelsen till dess bästa valresultat. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som har vägrat ingå i några koalitioner. I dag har rörelsen nära 30 procents stöd utan vare sig en politisk ideologi, ett regelrätt partiprogram, högkvarter eller kontaktpersoner för pressen.

Matteo Renzi, 43 år, Demokratiska partiet

Matteo Renzi blev 2014 Italiens yngste premiärminister. Då var han fast besluten att förbättra ekonomin och reformera. Men bara två år senare, 2016, röstades hans förslag om grundlagsändring ner och Renzi avgick. Nu siktar han åter på premiärministerposten, trots att opinionsmätningar visar att PD skulle kunna göra ett av sina sämsta val.

Matteo Salvini, 44 år, Lega (tidigare Lega Nord)

Matteo Salvini hamnar i samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega är ett EU-kritiskt och invandringsfientligt parti som kampanjar med slagord som "italienarna först". Partiet ingår i Berlusconis koalition och eftersom denne är förbjuden att leda landet kan det bli Salvini som får premiärministerposten om partierna tillsammans får flest röster.

Gå till toppen