Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”De mänskliga rättigheterna ska gälla alla medborgare. Inte bara dem socialdemokraterna väljer ut.”

Centerpartiets kritik av förslaget om att förbjuda skottsäkra västar bygger på att det är onödigt att lägga tid och kraft på förslag, som inte kan, bör eller får genomföras. Det skriver de två centerpartisterna Per-Ingvar Johnsson och Niels Paarup-Petersen.

Niels Paarup-Petersen (C) och Per-Ingvar Johansson (C).
Att få skydda sitt liv och sin hälsa ser vi och Centerpartiet som en mänsklig rättighet oberoende av om man är polis, eller ordningsvakt eller av annat skäl behöver göra det. Och ja, även om man är kriminell. Att förbjuda privatpersoner att bära skottsäkra västar, som Socialdemokraterna i Malmö föreslagit, strider mot grundläggande rättsprinciper.
Det är tråkigt att kommunalrådet Andreas Schönström (S) väljer att angripa Centerpartiet, när vi istället bör hjälpas åt att stoppa skjutningarna i Malmö.
Centerpartiets kritik av förslaget om att förbjuda skottsäkra västar bygger på att det är onödigt att lägga tid och kraft på förslag, som inte kan, bör eller får genomföras.
Att förbjuda skottsäkra västar skulle kräva lagstiftning i riksdagen. En lagstiftning som är omöjlig att genomföra, eftersom den strider mot de mänskliga rättigheter som samhället ska skydda.
Trots att populismens vindar blåser hårt, från både vänster och höger, står vi i Centerpartiet fast vid att de mänskliga rättigheterna ska gälla alla medborgare. Inte bara dem socialdemokraterna väljer ut.
Andreas Schönström påpekar att polisen sedan tidigare gjort kroppsvisiteringar och husrannsakningar, och att det därför inte innebär något nytt när Centerpartiet med hjälp av dessa metoder vill få bort vapnen från gatorna. Det stämmer att polisen har kunnat genomföra kroppsvisiteringar och husrannsakningar vid misstanke om grova brott som rån och mord. Men polisen har inte haft möjlighet att göra det vid enbart misstanke om olaga vapeninnehav, ett brott som många fler kan misstänkas för och som är lättare att bevisa och få någon dömd för.
Centerpartiet fokuserar på konkreta effektiva åtgärder mot kriminaliteten i Malmö. Stadens problem är alldeles för allvarliga för symbolpolitik.

Per-Ingvar Johnsson (C)

riksdagsledamot och ledamot i konstitutionsutskottet

Niels Paarup-Petersen (C)

gruppledare i Malmö och fullmäktigeledamot i Region Skåne
Läs mer: ”Först med att föreslå ett förbud av skyddsvästar var poliser i Skåne.”
Läs mer: ”Att förbjuda skottsäkra västar kan strida mot Sveriges grundlag.”
Gå till toppen