Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Stort intresse när hamnens framtid diskuterades

Under tisdagseftermiddagen var trycket högt i Tivolihuset. Antalet deltagare överraskade och förslagen var många när kommunen bjöd in invånarna till diskussion om hamnen i Höganäs.

Öppet hus om hamnens framtid lockade många invånare. Bland annat fick besökarna se en film över hamnområdet.Bild: Göran Stenberg
En halvtimme efter att dörrarna till Tivolihuset i Höganäs öppnade hade ett 30-tal invånare sökt sig till medborgardialogen som hölls under tisdagseftermiddagen. Det bjöds bland annat på fika och på storbildsskärm visades film om hamnområdet.
Läs också Öppet hus om hamnen i Höganäs
Vid några bord sitter grupper om tre-fyra personer och berättar om sina idéer och förslag samtidigt som kommunens tjänstemän antecknar vad som framkommer.
I ena hörnet sitter Christian Strömblad och Kjell-Arne Ottosson tillsammans med kommunens planarkitekt Jessica Wikström.
Kjell-Arne Ottosson och Christian Strömblad diskuterar förslag med planarkitekten Jessica Wikström.Bild: Göran Stenberg
De båda förstnämnda Höganäsborna är tydliga med vad de vill och pekar ut sina förbättringsförslag på en karta.
– Den ena båtparkeringen ska flyttas lite längre bort och istället ska små köpbodar sättas upp. En försäljning av, bland annat, fisk, lättare mat och varor kommer locka hit mer folk, säger Christian Strömblad.
– Ja, det kommer bli en plats som knyter bättre an till stadskärnan och som människor söker sig till, fortsätter Kjell-Arne Ottosson.
Anna-Lena och Peter Sandell berättar om det "Subtropiska inomhuslandskapet" för den tillförordnade planchefen, Erik Bredmar.Bild: Göran Stenberg
Lite längre bort sitter Anna-Lena och Peter Sandell från Nyhamnsläge. De är också på plats i Tivolihuset för att säga sitt om saken.
– Det är viktigt att vara här för det påverkar vår miljö. Här bor vi ju så då måste man vara med och tycka till, säger Anna-Lena Sandell.
Besökarna hade möjlighet att lämna sina synpunkter på en analog karta.Bild: Göran Stenberg
Peter Sandell håller i ett häfte med ett tidigare förslag om ett "Subtropiskt inomhuslandskap", ett stort inglasat hus för bad, rekreation, med scener och många andra aktiviteter.
– Det här var ett förslag, i samband med folkomröstningen 2014, av arkitekten Anders Malmsten och Tomas Svensson. Det här tycker vi än idag är väldigt bra. Det skapar en mötesplats och gör så att hamnen går att använda året om med både inom- och utomhus aktiviteter, säger han, säger han.
Han får medhåll från sin fru.
– Här kan jag verkligen se mig själv sitta i värmen och blicka ut över hamnen, säger Anna-Lena Sandell.
Erik Bredmar är tillförordnad planchef i projektet om hamnen i Höganäs. Han är positivt överraskad över uppslutningen under tisdagseftermiddagen.Bild: Göran Stenberg
Erik Bredmar, tillförordnad planchef för projektet, sitter med och lyssnar på förslaget och antecknar.
– Min spontana reaktion är att det framkommit väldigt kreativa idéer och specifika detaljer. Jag är överväldigad över den energi som invånarna kommer med, säger han.
Han är även förvånad över dagens uppslutning i Tivolihuset.
– Det är verkligen ett tryck i lokalen, vilket gör mig glatt överraskad. Nu måste vi fundera ett steg till hur vi går vidare med detta. Eftersom vi ser ett behov hos invånarna av att delge sina tankar och idéer om hamnen vill vi omhänderta allt på ett bra och ansvarsfullt sätt, säger Erik Bredmar.
För de som inte var på Tivolihuset finns fortfarande chansen att påverka. Fram till den 18 mars kan man lämna sina synpunkter digitalt via kommunens hemsida.
Gå till toppen