Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns fortfarande mycket kvar att arbeta med”

Irene Andersson är docent i historia och forskar inom genushistoria. Vi ställde ett par frågor till henne om internationella kvinnodagen.

Irene Andersson, docent i historia på Malmö universitet, forskar bland annat inom genushistoria.
Hur kan jag på bästa sätt uppmärksamma 8 mars?
– Det finns många sätt att uppmärksamma den! Dagen var från början en socialistisk dag för att kämpa för kvinnors rösträtt och blev inte bredare förrän den nya kvinnorörelsen började fira den, och FN tog den till sig, på 70–talet. Idag lyfts dagen av många organisationer och av kommersiella intressen, så den har förändrat karaktär. Vi har rösträtt, och i år är det 100 år sedan det första beslutet om kvinnlig rösträtt togs i Sverige, så det är inte längre kampen i vårt samhälle. Men ett bra sätt att uppmärksamma dagen är att hålla möten och ställa krav när det gäller jämställdhet och att solidarisera sig med kvinnor i andra länder.
Vi påstår i en annan artikel att det är fel att säga "Grattis", men är det en dag att fira?
– I egenskap av genushistoriker och av att ha tillhört Grupp 8 så tycker jag att det är en dag att uppmärksamma. Firandet med gratulationer och blommor kom från det sovjetiska samhället där dagen firades på ungefär samma sätt som vi firar mors dag. Här tycker jag inte att man behöver säger "grattis" utan kan uppmärksamma dagen genom att fokusera på jämställdhet.
Vad säger du om påståendet att vi här i Sverige är "jämställda nog"?
– Det är ett märkligt uttryck. Kvinnor har fortfarande lägre löner än män och "Metoo-rörelsen", där man för första gången plockade upp mäns våld mot kvinnor i ett yrkessammanhang, har fått ett väldigt gensvar. Samtidigt är aborträtten ofta hotad, även i svenska sammanhang. Så, det finns fortfarande mycket kvar att arbeta med.
Varför är det så viktigt att lyfta just kvinnors historia?
– Undersökningar har visat att kvinnors representation är väldigt låg i skolans historieböcker men i läroplanen står det att man ska uppmärksamma hur kvinnor, män och barn har levt och hur levnadsförhållandena har förändrats. Att synliggöra kvinnors liv är väldigt viktigt för den halvan i klassrummet som är kvinnor.
Hur länge tror du att internationella kvinnodagen behövs?
– Det är en bra fråga! Eftersom den bygger på internationell solidaritet så tror jag att den kommer att finnas, och behöva finnas, länge till. Den svenska jämställdhetspolitiken har kommit långt men det finns mycket arbete kvar och frågorna som rör jämställdhet måste hela tiden bevakas.
Vad kan jag som en liten person i den stora världen göra för att göra världen lite mer jämställd?
– Lär dig och ta reda på fakta om jämställdhet och feminism och engagera dig i din närhet. Själv försöker jag att stötta kvinnliga kollegor och studenter när de vill göra något.
Gå till toppen