Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Hon får Bjäre Zontaklubbs stipendium

Engagerad baskettränare som är en förebild för unga tjejer. Bjäre Zontaklubben har valt Emmi Svorén till årets stipendiat.
– Tack vare idrotten har jag fått skinn på nästan och tar för mig mer, säger hon.

Emmi Svorén har tilldelats årets stipendium, 5000 kronor, från Bjäre Zontaklubb.Bild: Kristian Nilsson
18-åriga Emmi Svorén är på väg till Malmö när NST träffar henne. Där väntar en mässa för UF-företag.
– Vi är några tjejer i klassen som har startat företaget ”Ängelholmsrabatten”, säger hon.
– Jag tycker att det är viktigt med skolan och har alltid varit engagerad. Jag vill prestera så bra resultat som möjligt, men det är svårt ibland att ha alla bollar i luften samtidigt. Vara tränare, umgås med kompisar, fokusera på skolan och träna själv, säger hon.
Idrott har alltid varit en stor del av hennes liv – därför valde hon att fortsätta som baskettränare efter att hon själv lagt skorna på hyllan. Hon är tränare för flickor födda 03 och 04.
– Jag har alltid varit involverad i basketen och tycker om att umgås med barn. Vi har träning två gånger i veckan, och match på helgen, säger hon och pekar på att det inte bara handlar om att lära ut basket.
– Jag försöker bidra med energi, och det tror jag de tycker att jag gör. Om någon är lite nere försöker jag vara där och peppa. Jag vill vara en förebild.
Det var hennes föräldrar som nominerade henne till Bjäre Zontaklubbs stipendium, eftersom de tycker att hon lägger ner så mycket tid på basketen.
– Jag blev ganska chockad när jag fick veta att jag skulle få stipendiet. Om man ger energi och är glad tror jag att det lönar sig.
Zontaklubben är en organisation som jobbar för flickors och kvinnors rättigheter. Varje år delas stipendiet ut för att uppmuntra unga kvinnor att delta i offentlig verksamhet och ideella organisationer. Kriterierna är att det ska vara en tjej mellan 16 och 19 år, som går på gymnasiet och är involverad i någon form av socialt engagemang.
– Kvinnofrågor är det framförallt som vi kämpar för. Tidigare har det varit våld mot kvinnor, könsstympning och andra saker som vi fokuserat på. Vi står för kvinnors och flickor utbildning och hälsa, där är idrotten en viktig del, säger Ingrid Dahlstran i Bjäre Zontaklubb.
– Emmi har fått väldigt fina referenser. Tjejerna respekterar henne och ser upp till henne, fast att hon är bestämd och säger ifrån. Hon är duktig i skolan och ett bra föredöme för andra tjejer.
Stipendiet på 5000 kronor ska delas ut klockan 14 på Rönneskolan. Emmi Svorén har berättat för familjen och några kompisar att det är just hon som ska motta det.
Emmi Svorén tar studenten till sommaren. Efter ett sabbatsår, där hon vill resa, ska hon plugga ekonomi.Bild: Kristian Nilsson
Hon tycker det är viktigt att tjejer får ta plats, och tackar idrotten för många av sina egenskaper.
– Tack vare idrotten har jag fått skinn på nästan och tar för mig mer. Jag märker det på tjejerna som jag tränar med. De vågar ta för sig och peppar varandra.
Emmi Svorén minns inga särskilda situationer när hon behandlats annorlunda på grund av att hon är tjej, och tror det till viss del beror på att de i skolan är ett gäng med tjejer som varit starka och hjälpt varandra.
– Vi är ett gäng på fjorton tjejer och det är nog ganska ovanligt. Det är viktigt att peppa varandra och inte trycka ner varandra, säger hon och nämner Isabella Löwengrip som en inspiration.
– Jag blir peppad av att läsa hennes blogg. Hon är ett exempel på att tjejer ska ta för sig och våga. Att tjejer kan vara chefer till exempel. Hon ställer krav på världen att tjejer ska få ta plats. Det är bra.
Fakta

Emmi Svorén

Ålder: 18 år.

Aktuell: Ska få Bjäre Zontaklubbens stipendium på 5000 kronor.

Bor: Luntertun i Ängelholm.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, 16 år, och lillebror, 8 år.

Skola: Rönnegymnasiet.

Gör på fritiden: Umgås med kompisar och är baskettränare.

Förebild: Min mormor som har varit en jättestor del i mitt liv. Jag träffar henne tre gånger i veckan ungefär. Och däremellan snapchattar vi.

Drömmer om: Att jobba på Wall Street någon gång under livet.

Gå till toppen