Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: I valet blir det viktigaste för mig att rösta på det parti som värnar om Gröningen

Gröningen är förmodligen den enda plats i staden där folk umgås, spelar spel, solar, badar, etcetera utan uppdelning och åtskillnader, oavsett ålder, status eller annat, kort sagt – en fungerande integration.Bild: Emil Langvad
Man måste onekligen fundera över varför vissa politiker/tjänstemän är så angelägna att begränsa Helsingborgarnas möjligheter till rekreation och umgänge genom att uppföra ett hotellbygge på Gröningen. Stadens politiker och högre tjänstemän förefaller sitta i knät på vissa byggintressenter som verkar ha fått option på bygguppdragen och av egenintresse driver på byggandet i Helsingborg.
Stadens prognoser pekar mot en kraftig framtida befolkningsökning och vikten av andningshål som gröningen blir allt viktigare för oss som bor, lever och verkar i staden. Jag blir alltmer orolig för att vissa politiker och tjänstemän är mer intresserade av en stjärna i sitt CV eller framstå som främjare av stadens tillväxt i antal besökare än att skapa en miljö som gör det attraktivt att bo och leva i staden som tyvärr börjar kännas instängd och tilltäppt utifrån den de senaste årens byggexpansion.
Om det verkligen finns efterfrågan på fler hotellnätter och det är närheten till Sundet som efterfrågas så kan hotellet med fördel i stället placeras i Oceanhamnen som också erbjuder anslutning med färja, tåg och buss på närmre håll för hotellgästerna vilket sparar stadsmiljön. Stadens vision är ju att begränsa biltrafik i innerstaden och det bör ju rimligtvis även omfatta stadens gäster som önskar ta del av vad staden kan erbjuda, exempelvis platser som Gröningen där man kan avnjuta sol, bad och fria ytor som inte begränsas av huskomplex.
Man måste väl även fundera över attraktivitetsfaktorn i att bo på den aktuella platsen i perioden oktober-april med en tveksam väderlek och avsaknad av närhet till det mer centrala läge med tillgång till stadskärnan och restauranger, shopping, danmarksfärja med mera som andra hotell kan erbjuda.
Det är lätt att konstatera att den planerade bebyggelsen kommer att påverka den södra delen av området, ett av förslagen (Lundgaard & Tranberg) går ut på att bygga ett helt kvarter där den högsta byggnaden placeras längst norrut. Tittar man på höjdangivelserna för hotellförslaget så kommer en stor del av trädäcket och gräsmattan skuggas under en stor del av dagen så även om man följer rekommendationerna att undvika skadligt solande är det väl inte så här det var tänkt?
Jag vill därför uppmana alla som besöker området sommartid att agera. Gröningen är förmodligen den enda plats i staden där folk umgås, spelar spel, solar, badar, etcetera utan uppdelning och åtskillnader, oavsett ålder, status eller annat, kort sagt – en fungerande integration.
I Turistbroschyrerna framhålls områdets unika karaktär, förstår inte ansvariga att denna byggs bort? Framhäv det unika med Helsingborg, bygg inte bort det!
Jag är en av många röstberättigade kommuninvånare som maj till september frekvent besöker Gröningen. Mitt eget beslut i detta kommer bli att lägga alla andra värderingar åt sidan och i kommande val lägga min röst på något av de partier som öppet förklarar sig vara emot en hotelletablering på Gröningen och som i stället verkar för att utveckla området till förmån för medborgarna i stället för till gäster över en hotellweekend.
Så, helsingborgare: Gör din röst hörd och tala om vad det är du vill, innan man lyckats korka igen en av de sista kvarvarande platserna där vi helsingborgare kan njuta av fri sikt mot Sundet, av vår medhavda matsäck, av en simtur och att umgås.
Min uppmaning till ansvariga tjänstemän/politiker är att säga nej till hotelletablering på Gröningen. Lös Backahill från kontraktet och utveckla området för oss helsingborgare. Varför inte en förslagstävling så att vi får en möjlighet att bidra?

/Sol & Bad

Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen