Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Min mening: ”Fler barn tar plats och kostar pengar”

Lärarförbundet i Åstorp uppmanar kommunledningen att ge bildningsnämnden utrymme för volymökningar.

Förra året hade bildningsförvaltningen i Åstorp ett underskott på 13,5 miljon kronor. Det är en mycket hög siffra, dock bara 3,5 procent av hela bildningsnämndens budget på 400 miljoner.
Hela underskottet är, förutom cirka 800 000 kronor, kostnader som kan förklaras med fler barn och elever än vad som var känt när budgeten lades. Dessa 800 000 är en minimal budgetavvikelse på 0,2 procent, vilken nu personalen ska betala med effektiviseringar.
Budgeten inför det här året borde vara mycket större. Anmärkningsvärt nog är det inte alls så kommunledningen tänker sig det hela. De anser istället att budgeten ska hållas utifrån en nivå som de insatta tjänstemännen och politikerna inom bildningsförvaltningen respektive bildningsnämnden inser inte kommer att hålla.
Modeordet är alltså effektiviseringar, men vi som arbetar i barn- och elevgrupper läser vad det är; nämligen besparingar!
Fler barn i barngrupperna på våra förskolor och fritids, större klasser i skolorna och färre som ska göra mer. Detta samtidigt som vi redan idag har förskolor där många barn trängs i små utrymmen, där lokalerna har passerat bäst-före-datum och där personal och elever inte mår bra. Vi har inte ”luft i systemet”.
Lärarförbundets uppmaning är alltså att Åstorps kommun ser till att det finns budgetutrymme för volymökningar och att budgeten för bildningsförvaltningen ligger på en realistisk nivå.
Om detta inte sker kommer kommunen sannolikt stå med stora underskott även i år, eftersom det är skollagen som styr mycket av det som kommunen ska göra. Och skollagen vill man väl inte bryta mot?
Styrelsen för Lärarförbundet i Åstorp genom Hans Gustafsson, ordförande
Gå till toppen