Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Trump lär inte av historien.

Löfven och Trump på tisdagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Donald Trump backar inte. Därför blev pressträffen dyster efter statsminister Stefan Löfvens möte med den amerikanske presidenten på tisdagen. Inte bara betonade Trump att han står fast vid att införa tullavgifter på stål och aluminium. Han hävdade också att han hela tiden haft rätt i sin yviga kritik mot svensk migrationspolitik.
Löfven svarade lågmält att han fortfarande hoppas på ett frihandelsavtal mellan EU och USA och dementerade att det skulle finnas så kallade "no go-zoner" i Sverige. Endast i förbifarten nämndes det formella skälet till att han bjudits in till Vita huset: USA och Sverige har nu samarbetat på olika vis i 200 år.
Rimligen hade tongångarna varit annorlunda om Trump reflekterat kring en del av det som har hänt under den tiden. I början av 1800-talet var USA och Sverige förhållandevis outvecklade länder. Men i båda fallen förändrades detta till följd av öppenhet mot omvärlden. I likhet med miljontals andra européer sökte många svenskar lyckan på andra sidan Atlanten. Invandringen fick avgörande betydelse för tillväxten i den amerikanska ekonomin, medan Sverige så småningom blev rikt genom utrikeshandel.
Det är sorgligt att samma länder nu ser ut att hamna på varsin sida i ett fullskaligt handelskrig. EU diskuterar en lista över amerikanska varor som kan beläggas med tullavgifter som svar på de handelshinder som planeras av USA. Men helst vill unionen naturligtvis slippa att vidta sådana åtgärder.
"Vi för intensiva samtal med USA och hoppas fortfarande att de ska tänka om", förklarade handelskommissionär Cecilia Malmström på onsdagen.
Tyvärr tycks det inte tjäna mycket till. Tisdagens besked var tydligt: Donald Trump backar inte. Inte ens i tanken så att lärdomar kan dras från de senaste två seklens ekonomiska historia.
Gå till toppen