Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Birgit Nilsson i blom på internationella kvinnodagen

Idag den 8 mars hyllas kvinnan på olika sätt runt om i världen. I Båstad har Birgit Nilsson-statyn smyckats med blommor – ett sätt att uppmärksamma den ojämna fördelningen mellan män och kvinnor i det offentliga rummet.

Flower House har inspirerats av den här bilden,
20 statyer runt om i Sverige har, eller ska, smyckats med blommor. Bakom projektet står Interflora.
– Vi fick veta detta för lite mer än två veckor sen, och har fått hålla det lite hemligt. Det var order från Interflora att det skulle bli som en överraskning, säger Ella Engel som jobbar på ”Flower House” i Båstad.
Tillsammans med kollegan Pauline Gunnarsson var hon på Dalmanska tomten klockan 7.30 under torsdagsmorgonen för att klä in Birgit Nilsson-statyn.
– Vi fick själva välja vad vi ville göra och har inspirerats av operan Turandot, säger Pauline Gunnarsson och visar en bild på sin telefon.
– Det är en fin bild som vår chef hittade.
Rosor, nejlikor hyacint och tistlar är några av blommorna som smyckar Birgit Nilsson-statyn.
Vilka blommor de skulle använda, och hur de skulle göra, har alla medarbetare fått vara med och spåna kring.
– Det är ett nät här under som vi fäst blommorna på. Sen fick vi hitta ett sätt att hålla kronan på plats. Hon är lite hal på hjässan om man säger så, säger Pauline Gunnarsson.
Interflora skriver i ett pressmeddelande att det i Sverige finns runt 20 kända kvinnliga statyer med namn och kläder. Det ska ställas mot nära 200 manliga statyer. I många kommuner finns enbart statyer av manligt kön.
Det finns fler kvinnliga statyer runt om i landet, men då är de oftast varken klädda eller namngivna. Avsedda för dekoration snarare än att föreviga en betydelsefull person.
Företagets initiativ är starten för en långsiktig satsning som kallas ”The Power of Flower Fund”. En del av försäljningen under torsdagen kommer gå till att resa ytterligare en kvinnlig namngiven staty inom tre år.
– De personer som vi sätter på piedestal påverkar allas vår världsbild. Små tjejer och killar måste också kunna se kvinnliga statyer som representerar status, auktoritet och framgång. Vi vill, på vårt sätt och med vår produkt, bidra till att ge en rättvis bild av historien. Spegla det samhälle vi lever i och inspirera fler kvinnor till stordåd i framtiden, säger Louisa Blomstrand, marknads- och e-handelschef för Interflora, i ett pressmeddelandet.
Ella Engel och Pauline Gunnarsson bredvid statyn.
Bland kollegorna på Flower House i Båstad var kunskapen om Birgit Nilsson lite ojämn inför projektet.
– Jag har en relation till henne. Jag är 50 år och har växt upp med Birgit Nilsson och hennes pondus. Alla visste vem hon var.
– Vi har suttit hela gänget och kollat och lyssnat när hon pratat och sjungit så nu kan jag en del om henne, säger Ella Engel som är 21 år.
Andra statyer som har smyckats, precis som Birgit Nilsson, är: Astrid Lindgren, Jenny Lind och Margaretha Krook.
Läs alla artiklar om: Internationella kvinnodagen
Gå till toppen