Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Det måste finnas andra alternativ för att skapa trygghet för kvinnor

Varför är dessa klädesplagg så viktiga? På vilket sätt påverkar dessa plagg kvinnors livskvalitet på ett positiv eller negativ sätt? Hur bidrar dessa plagg till mäns livskvalitet på ett positivt eller negativt sätt? Hur bidrar dessa plagg till samhällets goda? Det undrar dagens skribent.Bild: Hussein El-alawi
I HD har jag på senare tid kunnat läsa tre olika artiklar om erfarenheter och synpunkter beträffande att bära eller inte bära slöja.
30 januari fanns det ett mittuppslag i tidningen med följande två rubriker. ”Nästa gång sätts slöjan på för gott” och ”Hijabdagen ska leda till mer förståelse”. Dessa två artiklar var skrivna av journalist på HD.
31 januari fanns en artikel om att bära slöja med rubriken ”Jag har känt mig befriad ända sedan jag valde att bära min slöja”. Denna artikel var införd på sidan Min mening. 3 februari fanns en artikel med rubriken ”Slöjfria kvinnor greps i Teheran”. De två först nämnda artiklarna var ganska omfattade utrymmesmässigt. Den sistnämnda artikeln som rapporterade att polisen i Irans huvudstad, Teheran, hade gripit 29 kvinnor som visade sig offentligt utan att bära slöja. Rapporten kom från TT. Den artikeln var kort och inte så omfångsrik.
Med tanke på att artiklarna kom så nära i tiden så tycker jag att TT:s artikel på något sätt borde ha följts av en journalistisk artikel i HD som kunde ha fungerat som ett komplement till de andra nyligen införda och utförliga artiklarna.
Artiklarna som var införda 30 och 31 januari var välskrivna och mycket informativa men som det alltid är fanns där ändå gott om utrymme för olika tolkningar av innehållet som till övervägande delen var mycket positivt hållna.
TT artikelns innehåll var för mig skrämmande och min normala medkänsla gjorde att jag kände mig mycket berörd med tanke på vad fängslandet kan innebära av oro och eventuellt lidande för de gripna kvinnorna och deras nära och kära.
Avståndet mellan Teheran och Helsingborg är stort men frågan det handlar om är ju endast ett klädesplagg som kallas för slöja eller Hijab och som praktiskt har funktionen att dölja kvinnors hår från mäns blickar och därmed skall kvinnorna kunna känna sig trygga. Är det verkligen så. Finns det inga alternativ till att skapa denna rättmätiga trygghet? I ett längre perspektiv måste det finnas. Kan naturlig jämlikhet vara ett alternativ?
Det finns många synpunkter när det gäller att bära eller inte bära detta klädesplagg. När det gäller tankar och synpunkter är det inget problem med fysiska avstånd utan det är tankarnas och synpunkternas stora olikheter som vållar problem. Många gånger skapar just detta att människor delas i olika läger och fiendskap uppstår som kan leda till att människor dödar varandra. Vi behöver tyvärr inte leta efter sådana fruktansvärda exempel.
Några olika aktuella klädesplagg: Slöja - Hijab är ett klädesplagg som döljer håret. Niqab är som en form av slöja men täcker kvinnans hela ansikte. Jilbab är samlingsnamn för kappor eller mantlar som täcker hela kroppen förutom händerna, ansiktet och huvudet. Huvudet täcks sedan av en slöja som täcker håret. Abaya täcker hela kroppen förutom ansiktet och kombineras ofta med en niqab som täcker hela ansiktet förutom ögonen. Burka är ett ytterplagg som täcker hela kroppen och ansiktet inklusive ögonen.
Mina avslutande funderingar är: Varför är dessa klädesplagg så viktiga? På vilket sätt påverkar dessa plagg kvinnors livskvalitet på ett positiv eller negativ sätt? Hur bidrar dessa plagg till mäns livskvalitet på ett positivt eller negativt sätt? Hur bidrar dessa plagg till samhällets goda? Ligger allas vår Gud Fader bakom dessa klädesplagg och allt vad därmed följer av gott och ont? Eller finns det något annat gott eller dåligt skäl?
Finns det inga övervägande goda skäl för att dessa klädesplagg enligt lag måste bäras i många länder så bör dessa lagar tas bort till fördel för alla människor oavsett de är troende eller icke troende. Därefter kommer dessa typer av ”religiösa” klädesdräkter endast ha historiskt intresse liksom andra sedvänjor som vi som människor har lämnat bakom oss, eller har vi kanske inte lyckats helt med detta? Att bränna häxor på bål har upphört för att istället ha uppstått i annan form på ”nätet”.

Förundrad gammal man

Läs mer: Skriv på Min mening
Gå till toppen