Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Här toppas inga lag.

Lena Hallengren. Tillbaka i regeringen.Bild: Pontus Lundahl/TT
Tänk om Stefan Löfven gör en stor regeringsombildning. Tänk om Löfven satsar på att toppa laget inför valet …
Spekulationer fanns när statsministern på torsdagen skulle presentera en efterträdare till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som går till ett toppjobb i FN.
Men regeringsombildningssufflén sjönk snabbt ihop till något pannkaksliknande när Löfven kom in i Rosenbads pressrum med Lena Hallengren i släptåg. Hon var det minst överraskande valet. Det mest defensiva.
Statsministern lovordade Hallengren – förskoleminister 2002-06, tidigare S-talesperson för socialpolitiken, långvägare i SSU – för att hon har en ”stark ideologisk kompass”, ord som kan tolkas ungefär: ”Du är för erfaren för att klanta till det!”
Kort sagt: ett säkert kort.
Göran Persson gillade att som statsminister överraska och att toppa laget. Ännu mer gillade han att tala om att toppa laget. Med bilan hängande över deras huvuden höll Persson sina ministrar på tårna.
Löfven byter inte lika gärna ut sina statsråd. Men med en regering där bara fem av 23 ministrar fick godkänt (minst 3,0 på en 5-gradig skala) i en opinionsmätning i Aftonbladet vid nyår, borde Löfven kanske toppa laget så här ett halvår före valet den 9 september.
Ändå … bara sex månader, det låter som en kort tid att jobba in nya namn. Och den en gång så populäre Anders Ygeman lyfts inte tillbaka in i regeringen – Löfven lär undvika att rikta strålkastarljuset mot haveriet i Transportstyrelsen.
Vad skulle Persson ha gjort i Löfvens ställe? Kanske något radikalt. En djärv gir. Visat handlingskraft. Som att kasta ut sex miljöpartister ur regeringen.
MP skulle, på kuppen, kunnat markera att det finns en gräns för hur långt partiet är medgörligt i frågor om migration och tiggeri. De gröna kunde visat att de är tuffare än somliga tror.
Men Löfven är inte Persson. Löfven är Löfven. På gott och ont.
Gå till toppen