Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Kanske vi också, för vår egen säkerhet, börjar fundera på att täcka håret

Vi får aldrig läsa om kvinnor och tjejer som av sina män eller familjer blir tvingade att bära hijab och hur de ser på detta, menar insändarskribenten.Bild: Nariman El-Mofty
Kommentar till insändaren: "Det måste finnas andra alternativ för att skapa trygghet för kvinnor", av signaturen Förundrad gammal man. HD, Min mening 1/3.
Jag läser om hur skribenten resonerar kring att en del kvinnor bär slöja. Precis som han antyder i sin utmärkta insändare, har också jag funderat på varför svenska journalister ofta är så okritiskt positiva till bärandet av hijab, medan kvinnor i Iran kämpar för att slippa täcka sitt hår.
I alla reportage jag har läst, intervjuas nöjda kvinnor som förklarar varför de av egen fri vilja bär hijab. Vi får aldrig läsa om kvinnor och tjejer som av sina män eller familjer blir tvingade att bära hijab och hur de ser på detta.
I närområdet kan jag se hur familjer där kvinnan bär hijab, ofta täcker husets alla fönster med filtar, gardiner, skynken eller svart plast. Jag förmodar att de gör så för att kvinnorna ska kunna ta av sig hijaben när de är hemma med sin familj och man förstår hur viktigt det är för dem att ingen utomstående ska kunna se kvinnan då.
Rent generellt vill jag säga att jag anser jag att det är upp till var och en hur man vill klä sig så länge man är införstådd med att heltäckande klädsel kan innebära att man utesluts från vissa jobb på arbetsmarknaden exempelvis på grund av säkerhetsskäl eller krav på arbetsuniform.
Det jag däremot upplever som oroande är när kvinnorna säger att de känner sig trygga när de täcker sitt hår och att hijaben skyddar mot onda ögon. Då måste jag som icke hijabbärande svensk kvinna, ställa mig frågan: Vad innebär det för mig? Denna i mitt tycke högst relevanta fråga, verkar aldrig komma upp i hijabreportagen. Därför skulle jag önska att någon journalist vågade gå ut på stan och undersöka vad hijabbärande kvinnor och inte minst deras män, egentligen tycker om kvinnor som inte täcker sitt hår.
En sak jag på senare tid insett, är det faktum att håret har mycket större betydelse för en del människor än vad vi är vana vid i här Sverige. Jag läste för ett tag sedan om en tjej som är fotbollsdomare. Hon berättade att hon ofta fick utstå skäll och oförskämdheter från ungdomarna och deras föräldrar. En förälder hade också uppmanat henne att färga sitt blonda hår mörkt för att få mer respekt.
Det får mig att undra om vi med dagens samhällsutveckling, där flickor och kvinnor allt oftare blir både verbalt och fysiskt attackerade, långsamt kommer att anpassa oss till en ny verklighet. Vi ser redan nu hur flickor och kvinnor på många ställen i landet undviker att vistas utomhus kvällstid. Kanske kommer vi om några år inte längre gå ut i kjol eller kortärmad tröja. Längre fram kanske vi också, för vår egen säkerhet, börjar fundera på att täcka håret trots att det inte tillhör vår kultur.
Jag hoppas att det inte blir så utan att våra barn och barnbarn ska kunna leva lika fritt som föregående generationer gjort. Jag hoppas också att människor som kommer från länder där det är otänkbart för en kvinna att gå ut utan heltäckande klädsel, både kan och vill acceptera att Sverige strävar efter att vara ett jämställt land och att kvinnor ska respekteras oavsett hur de väljer att klä sig eller vilken hårfärg de har.

Annette

Läs mer: Skriv på Min mening
Gå till toppen