Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: "Vad kunde Löfven ha sagt istället?"

Stefan Löfven och Donald Trump.Bild: Henrik Montgomery/TT
Det var skönt att se en statsminister som inte vacklade i frihandelsfrågan på presskonferensen med USA:s president Donald Trump häromdagen.
Undrar vart den ryggraden tog vägen senare under presskonferensen.
Står du fast vid din kritik av presidentens parallell mellan invandring och kriminalitet i Sverige, undrade en journalist. Stefan Löfven (S) svarade, med nickande bifall från Trump, att han 1. ärvt ett ohållbart system och 2. att det nu ska till hårdare tag.
Vad kunde Löfven ha sagt istället?
Här är ett förslag:
Vid förra sekelskiftet var Europa en fattig kontinent. Miljontals européer flydde från svält och fattigdom till andra kontinenter i hopp om ett bättre liv, långt från vardagsslitet och misären i Europa. Sverige var inget undantag. En miljon svenskar valde att söka sig bort från nöden och armodet i mitt land för att i stället söka finna lyckan här i USA.
Svenskarna som kom till USA under den här tiden var inga högutbildade medborgare. De var arbetare, outbildade, ibland utstötta. De hade mycket lite annat att bidra med till det amerikanska samhället än sina egna händer, men de var beredda att drömma och slita för sig själva, för sina nära och för dem de lämnat kvar i hemlandet hundratals mil bort. Och ni tog emot dem: våra trötta, våra fattiga, våra kuvade massor.
Att emigrera var ingen enkel resa för de nya amerikanerna – varken den över Atlanten eller klassresan de sett framför sig. Den dröjde ofta till nästa generation. Ibland blev den inte av alls.
Livet i det nya landet blev inte bättre för alla, men för de flesta. Och idag kan åtta miljoner amerikaner kalla sig svenskättlingar. Den miljon svenskar som en gång togs emot av ert land har idag bidragit till det amerikanska samhället med såväl kulturella influenser som ekonomisk kraft.
När det fattiga landet i norr efter andra världskriget blev till ett av världens rikaste länder var det Sveriges tur att dela med sig av sin välfärd. De senaste 30 åren har vi öppnat vårt land för människor som sökt den fristad vi fattiga svenskar en gång fann i president Trumps USA.
Jag är socialdemokrat för att jag tror på en rättvis fördelning av välstånd, inte bara bland medborgare i ett enskilt land, utan också världen över. Därför är jag stolt över att vi svenskar har kunnat dela med oss av vår rikedom och blivit hemland för nya generationer av nya svenskar.
Att vara ett invandringsland ställer krav inte bara på dem som invandrar, utan också på dem som tar emot andra människor. Det kommer alltid att uppstå spänningar i ett land där många olika människor och kulturer ska samsas och leva samman. Men för mig är det självklart att den rike har ett ansvar för den som inget har. Den som har plats ska dela med sig till den som saknar ett hem. President Trump vet, lika väl som jag, att det här är vad som i längden skapar ett rikt samhälle. Rikt inte bara på människor utan också på dynamik, innovation och kultur. Ett framgångsrikt samhälle, helt enkelt.
Det kunde Stefan Löfven ha sagt. Det gjorde han inte.
Gå till toppen