Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Odlare och kaféägare prisas som företagare

Maria Isberg på Sånnagården har utsetts till årets kvinnliga företagare av Centerpartiet och Centerkvinnorna i Åstorps kommun.

Åstorpscentern har delat ut pris till årets kvinnliga företagare varje år i samband med kvinnodagen 8 mars sedan 2008.
I år är det Maria Isberg på Sånnagården som fått diplom, blommor och tårta. Hon beskrivs som "en driven och kreativ företagare" och en "förebild för andra kvinnor", enligt motiveringen till priset. Där lyfts verksamheten hon byggt upp på Sånnagården med kaffestuga, presentbod och gårdsbutik med försäljning av närodlade sommarblommor och grönsaker fram.
Sånnagården är Maria Isbergs föräldrahem. Föräldrarna drev trädgårdsmästeri och hon är uppvuxen med att hjälpa till med odlingsarbetet. Numera är hon företagare på heltid.
Maria Isberg med blommor och diplom. Det är elfte året i rad Åstorpscentern utser årets kvinnliga företagare i kommunen.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag arbetade som förskollärare i många år men det slutade jag med för åtta år sedan. Man måste prova om det går och verksamheten här har ökat.
Just nu spirar små sticklingar till sommarblomsplantor i amplar. Det är en bit kvar till säsongsöppningen i slutet av april. Då börjar högsäsongen för pelargoner och andra säsongsväxter och utflyktsgäster söker sig till kaffestugan.
Maria Isberg visar den egenhändigt byggda stenugnen i kaffestugan som just nu är avstängd för vintern. Här bakar hon stenugnsbröd till servering och försäljning.
Sånnagården är engagerad i nätverket Smaker på Söderåsen. Projektet har lett till bra samarbeten, säger Maria Isberg.Bild: Niklas Gustavsson
Här är det hon själv som står för merparten av arbetet, men sönerna hjälper också till.
– Det är ju en livsstil. Det involverar hela familjen att jobba på det här viset.
På senare tid har hon också börjat anordna marknader med hantverkare inom olika områden, två före jul och en i maj månad.
Ekonomiskt är gurkodlingen den bärande verksamheten på Sånnagården. Här arbetar Maria en del av sin tid och hennes man Tomas heltid. När säsongen är som mest intensiv har de dessutom 15 anställda.
Skördesäsongen har precis börjat i växthusen. Två omgångar plantor av slanggurka drivs upp under ett år.Bild: Niklas Gustavsson
– Gurkodlingen är mer eller mindre en helårsuppgift. Vi odlar till slutet av november. Sedan ska det städas och rengöras i växthusen och bytas plast innan det är dags att så igen, säger Maria Isberg.
Två odlingsomgångar hinner man med under loppet av ett år på Sånnagården. Från växthusen på gården utanför Kvidinge levereras 1 000 ton slanggurkor om året.
Odling av slanggurkor är den bärande verksamheten på Sånnagården.Bild: Niklas Gustavsson
Den största fördelen med att vara företagare är friheten och att själv få bestämma, tycker Maria Isberg. Nackdelen är att aldrig vara helt ledig. Händer något måste man rycka ut, om det så är mitt i natten.
Fördelarna verkar ändå överväga för Maria Isberg.
– Det är roligt. Det ska fungera och det är upp till oss att det fungerar. Det är också varierat och vi träffar jättemycket folk.
Gå till toppen