Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Byggnadsnämnden i Höganäs polisanmäld för tjänstefel

Anmälaren menar att nämnden begår systematiska fel i sin handläggning av ärenden.

Arkitekten Anders Malmsten från Höganäs har polisanmält byggnadsnämnden i kommunen. Han menar att den begår systematiska fel.Bild: Anette Rantala
Polisen i Höganäs har tagit emot en anmälan mot byggnadsnämnden i kommunen. Enligt skrivelsen begår nämnden systematiska fel som får konsekvenser för beslut om bygglov och detaljplaner. Polisen rubricerar i det inledande skedet anmälan som tjänstefel.
– Jag tycker rent allmänt att byggnadsnämnden här i kommunen sköter sitt jobb rätt dåligt, säger arkitekten Anders Malmsten, som har gjort polisanmälan.
Han menar att det är fler fall av överklagande av bygglov i Höganäs än i övriga kommuner i Skåne. Och att det är en hög procent av de som överklagar till nästa instans som får rätt.
– Det kan vara slarv eller vårdslöshet, men det kan också vara med ett visst uppsåt. I flera fall tycker jag mig skönja något sådant, säger Anders Malmsten.
Han vill inte säga att nämnden gör det med vilje utan syftet med polisanmälan är att det ska utredas. Han menar att fel begås systematiskt och att man genom det kan se en tendens i det hela. Och att det är den tendensen som borde brytas.
Anders Malmsten räknar i sin polisanmälan upp ett antal exempel på ärenden där han tycker att det gått snett. Som handläggningen av bygglovet för ett fritidshus på Brovägen i Nyhamnsläge, detaljplanearbetet för Potatisåkern i Viken och för kvarteret Flora.
Och turerna kring hamnområdet i Höganäs där han själv deltog i debatten om ett hotellbygge.
Byggnadsnämnden är en myndighet och Anders Malmsten menar att den då inte kan töja på lagen och tolka den lite hur som helst.
– Jag har inget agg mot byggnadsnämnden och vill inte se ledamöterna i fängelse. Utan det handlar om att inte nagga demokratin i kanten, säger Anders Malmsten.
- Vi är flera som försökt få de styrande att reagera, utan att få gehör för vår kritik. En polisanmälan är ett drastiskt steg, men jag ser inget alternativ.
Tidningen har varit i kontakt med byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh (M). Han väljer att inte lämna någon kommentar till polisanmälan och hur han ser på den.
Gå till toppen