Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Debattinlägg: ”Förmodligen tror man inte att en sådan politik intresserar väljarna. Som jag ser det handlar det om feghet.”

De två statsministerkandidaterna borde träffas nu, sex månader före valet, och tala om hur kommande regeringar ska få bästa möjliga arbetsvillkor. Det skriver Kristina Persson, tidigare strategi- och framtidsminister.

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) debatterar i riksdagen. De två statsministerkandidaterna bör nu, sex månader före valet, samtala om vad vår tids stora problem kräver, skriver Kristina Persson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Idag är det ett halvår till valet. Och visst är Sverige ett av världens absolut bästa länder att leva i men det ger oss ingen rätt att vara passiva inför de problem vår tid står inför.
Inte bara Sverige, utan också Europa och hela världen måste hantera två komplexa utmaningar under de kommande åren. Den ena är stigande temperaturer som kan få förödande konsekvenser för ekosystem, ekonomi, sociala förhållanden och fred på jorden.
Den andra är obalansen mellan marknadskrafterna och demokratin. Avregleringar och privatiseringar har skapat växande klyftor, arbetslöshet, fattigdom och krig.
Jordens befolkning har aldrig varit rikare, men skillnaderna har vuxit snabbt inom länderna, och när människor jämför sig med varandra uppstår missnöje, konflikter och grogrund för populism.
Allt fler, även ledare inom näringslivet, inser att ett marknadssystem utan balanserande lagar och regler riskerar att förgöra sig självt. Ledande internationella samarbetsorganisationer som IMF och OECD är inne på samma spår men de behöver sina medlemmars – staternas – mandat för att kunna driva på för en förändring.
Vilka skulle kunna gå före och utveckla ett styre som leder till en hållbar värld, om inte de rikaste och mest demokratiska länderna i världen? Sverige är ett sådant land. Men här finns en befogad rädsla för att bli ensam som nation och samtidigt ett svagt intresse för att bygga allianser och utveckla Europasamarbetet. Förmodligen tror man inte att en sådan politik intresserar väljarna.
Som jag ser det handlar det om feghet.
Bland väljarna finns en olust inför politiken som tar sig uttryck i bristande förtroende för både partierna och deras företrädare. I en Novusundersökning i höstas tyckte 48 procent av 18 – 29-åringarna att det vore bättre om experter och inte regeringen fattade beslut om vad som var bäst för Sverige. Kanske är anledningen att politiker talar mycket om vad de vill uppnå, men inte gör lika mycket för att målen ska förvandlas till verklighet.
De stora nationella utmaningarna – effektivare integration, bekämpning av utanförskap och utslagning, bristerna i skolan, behoven inom vården och omställningen till ett arbetsliv där datorer, robotar och intelligenta maskiner tar över jobben – allt detta kan hanteras om flera politikområden och sektorer samspelar för att angripa orsakerna till problemen istället för bara symptomen. Blåljus och batonger löser inga problem, de hanterar bara akuta situationer.
Många utredningar har pekat på behovet av att bryta upp stuprören i regeringskansliet, som följer det gamla industrisamhällets logik: specialisering, regelstyrning och vattentäta skott råder mellan kategorier och nivåer.
För att klara av de komplexa samhällsproblemen och förändringstakten måste tjänstemän och politiker tillåtas att samarbeta tvärs över alla gränser och utveckla sina arbetssätt. Bara då kan de ha fokus på hur ett problem bäst kan lösas. Därför borde de två statsministerkandidaterna träffas nu, sex månader före valet, och tala om hur kommande regeringar ska få bästa möjliga arbetsvillkor. De bör samtala om vad vår tids stora problem kräver. Den som vinner valet tillsätter sedan en utredning som gör en grundlig översyn av regeringskansliets organisation och arbetsformer.
Först då kommer framtida regeringar att kunna genomföra en politik som kan möta de komplexa utmaningar som Sverige står inför.

Kristina Persson

Kristina Persson är före detta strategi- och framtidsminister och grundare av tankesmedjan Global utmaning.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen