Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Håll EU-linjen i Trumps handelskrig.

Trump omgiven av stålarbetare på torsdagen.Bild: Susan Walsh
Han gjorde det. På torsdagskvällen svensk tid signerade Donald Trump beslutet om amerikanska tullavgifter på stål och aluminium. Trots alla varningar om ekonomiska konsekvenser från alltifrån Internationella valutafonden till presidentens eget republikanska parti. Frågan är därmed inte längre om det blir ett handelskrig, utan snarare hur omfattande utbredning det får.
Hittills har bara Kanada och Mexiko beviljats tillfälliga, villkorade undantag från handelshindren. Men EU tror, åtminstone enligt den officiella linjen, att det kan bli även ett europeiskt undantag.
"Vi har hela tiden hävdat att Europa absolut inte utgör något hot mot USA:s interna säkerhet, så vi räknar med att bli exkluderade", sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på fredagen.
Hon lovade att ta upp frågan vid ett möte i helgen med USA:s handelsrepresentant i Bryssel. Men att döma av tongångarna från Trump har unionen ett svårt förhandlingsläge. Inte minst var han påtagligt kylig när frågan togs upp i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i Vita huset på tisdagen. Och torsdagens besked till de utländska stålbolagen gick inte att ta miste på: flytta tillverkningen till USA eller betala tullavgifterna, manade Trump.
Tanken väcktes på fredagen om att Sverige, om inte annat, borde försöka få till stånd ett undantag för det svenska specialstålet. Men det vore vanskligt att söka en uppgörelse utanför EU:s förhandlingssystem. På den punkten var finansminister Magdalena Andersson (S) också välkommet tydlig i en kommentar i Ekot. EU:s röst är naturligtvis mycket starkare än Sveriges, betonade hon.
Alla former av dispens måste förhandlas fram via Malmström. Som kommissionär ska hon agera för hela unionens bästa och en särlösning för svenskt specialstål stärker kanske inte förutsättningarna för en fortsatt enad front. Hoppet för svensk stålindustri står i första hand till att hela EU slipper tullavgifterna. Och eftersom den chansen inte verkar vara så stor måste fokus börja riktas mot hur unionen ska gå vidare.
Det finns redan en lista med amerikanska produkter som EU kan belägga med tull som svarsåtgärd. Men några snabba motdrag blir det inte. EU kommer att följa WTO:s regler och vänta minst 90 dagar, förklarar Malmström.
Oavsett hur det går måste Sverige fortsätta att hålla sig till EU-linjen. Det som eventuellt skulle vinnas på ett enskilt svenskt avtal med USA kan snabbt gå förlorat i relationen till andra EU-länder.
Handelsstatistiken talar sitt tydliga språk: Tyskland och Finland är vardera viktigare exportländer för Sverige än USA. För att inte tala om hur mycket unionens gemensamma marknad betyder som helhet.
Förhoppningsvis kan EU hålla sig utanför Trumps handelskrig. Men viktigast för Sverige är en fortsatt enad front inom unionen.
Gå till toppen