Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Internationellt innebandyutbyte i Båstad

På Båstads sportcenter är det internationell innebandyturnering. 13 gymnasiestudenter från Frankrike är på besök i ett skolutbyte där eleverna får bo hos svenska familjer.

Thomas Bugs i grön tröja fick kämpa för att hänga med. Samuel Zinesi gjorde sitt för att hålla tomt i målet.Bild: Niklas Gustavsson
Idrottsläraren Peter Haarala ville att gästerna skulle få prova på något som var typiskt svenskt. Och på grund av snöfallet fick det bli innebandy.
– De kämpar på. Man märker hur svårt det kan vara att göra nåt man aldrig gjort förut. Vi är ju vana med innebandy sen lågstadiet, men det kan ju vara svårt bara att hålla i klubban, säger han.
Några ropar att de vill köra Sverige mot Frankrike, men Peter Haarala säger att lagen ska mixas. Det är förmodligen mest rättvist med tanke på att innebandy är en liten sport i Frankrike.
– Det svåraste är att skjuta mot målet, säger Melanie Boule, som testar sporten för första gången.
Hon får medhåll av sin klasskamrat.
– Det är svårt eftersom det är så snabbt, och jag är inte så snabb, säger Thomas Bugs.
Samuel Zinesi från Frankrike fick vakta målet när turneringen blåstes igång.Bild: Niklas Gustavsson
I gympahallen är runt 40 elever, men ingen vill vara målvakt så till slut får en av de franska eleverna ställa upp.
– Jag har aldrig spelat innan. Det är inte lätt, men jag gillar det säger Samuel Zinesi och drar på sig målvaktshjälmen.
Samuel Zinesi fick till slut erbjuda sig att vakta målet då ingen annan kände sig manad.Bild: Niklas Gustavsson
Utbytet har pågått under flera år med samma skola. Eleverna ska få möjlighet att träna sig i språket men också lära känna varandra över nationsgränser för att överbrygga olikheter.
– Det bästa är att besöka ett nytt land och få träffa nya människor. Att se skillnader och likheter mellan olika länder, säger Melanie Bouler.
Erika Neman, André Ragnevad, Elyan Negrier och Melanie Bouler väntar på att deras lag ska få spela.Bild: Niklas Gustavsson
Utbytesstudenterna har fått besöka lokala företag, museum, varit en sväng i Danmark och sett andra sevärdheter.
De svenska eleverna besökte Frankrike redan i maj förra året och då fick även de bo hos familjer.
– Jag har ju bott i Schweiz så det var lättare för mig att prata med alla, men alla hade ju läst franska innan. Att bli förstådd var nog svårast för de andra, säger Erik Neman som är en av de svenska studenterna.
Gå till toppen