Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Konsult: Ingen kränkande särbehandling av Paul Eklund

Det var inte kränkande särbehandling i lagens mening, då Karl-Erik Kruse kritiserade att Paul Eklund fick en ny hög chefspost. Detta enligt den advokat som utrett kritiken.

Den tidigare styrande koalitionen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna har spruckit — bland annat efter oenighet om tillsättningen av Paul Eklund.Bild: Sven-Erik Svensson
Tillsättningen av Paul Eklund som välbetald biträdande socialchef kritiserades från flera håll. En av de kritiska rösterna kom från Karl-Erik Kruse (S), kommunfullmäktiges ordförande — dels här och i andra massmedia, dels i sociala medier.
Enligt Paul Eklund var Kruses kritik riktad mot honom som person, och fick honom att lämna anställningen i Svalöv. Eklund anmälde med den motiveringen Kruse för kränkande särbehandling.
Nu har anklagelserna utretts, av Olle Höglund på Rutgersson och Arvenberg advokatbyrå som fick uppdraget från kommunstyrelsen i Svalöv.
Advokaten kom fram till att Paul Eklund inte varit utsatt för kränkande särbehandling, i alla fall inte rent arbetsrättsligt.
Det vägs också in det i Karl-Erik Kruses roll som politiker ingår att bilda opinion, och övervaka hur skattemedel används. Dessutom ska en hög chef inom kommunen vara beredd på att granskas av massmedia.
Ett annat viktigt skäl är enligt advokaten att Eklund fått tydligt stöd från andra politiker. Det var också en relativt kort tid kritiken pågick.
Läs mer: Omstridd kommunal chef hoppar av efter kraftig kritik
”Kruses agerande som politiker har inte varit att kränka eller särbehandla Paul Eklund negativt, även om detta också blivit en effekt”, skriver advokaten i utredningen.
Advokaten ska nu ombes komplettera utredningen på flera punkter, enligt ett förslag som kommunstyrelsen tar ställning till på måndag.
– Den är lite lös, tycker vi. Den måste kompletteras med Karl-Erik Kruses egen utsaga för att det ska bli tyngd i utredningen, säger Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande.
En uppförandekod föreslås för umgänget mellan politiker och tjänstemän. ”Vi vill veta vad vi som fritidspolitiker kan tycka och säga i olika lägen”, säger Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande.Bild: Björn Lilja
Till skillnad från Paul Eklund har nämligen inte Karl-Erik Kruse intervjuats i utredningen; advokaten ansåg att det räckte att ta med de offentligt kända publiceringarna.
Dessutom föreslås att advokaten lägger till en lista på exakt vilka tillfällen Paul Eklund anser sig kränkt av Kruse.
Jan Zielinski vill också att det införs en uppförandekod för umgänget mellan förtroendevalda politiker och personal — ett ganska ovanligt grepp för en kommun.
– Vi vill veta vad vi som fritidspolitiker kan tycka och säga i olika lägen, säger han.
Samtidigt menar advokaten att Karl-Erik Kruses agerande varit ”omdömeslöst”. Han utesluter inte att det handlar om förtal — men den frågan ingår inte i utredningsuppdraget.
– Det är också något som spretar i utredningen. Det känns lite udda, säger Jan Zielinski.
Vi har sökt Karl-Erik Kruse och Paul Eklund för kommentarer.
Läs alla artiklar om: Paul Eklund-affären
Gå till toppen