Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftjättar bekostar ankdammarna

Bättre miljö och samtidigt mer energi. Ja, det är möjligt, hävdar politikerna. Och i stort sett samtliga parter är nöjda med de nya villkoren för vattenkraftens framtid som nu lagts fram som ett lagförslag. Men de små vattenkraftsägarna oroas av nitiska tjänstemän som kan sätta krokben för deras tillstånd.

Miljöminister Karolina Skog (MP) och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) presenterar en ny blocköverskridande överenskommelse på energiområdet.Bild: Claudio Bresciani / TT
Alla landets cirka 2 100 vattenkraftverks tillstånd, små som stora, ska prövas på nytt. I grunden finns ett EU-krav på det. Men prövningen ska bli enklare. Och det går att förbättra miljön samtidigt som mer energi ska kunna utvinnas ur vattenkraften, hävdar både miljöminister Karolina Skog (MP) och energiminister Ibrahim Baylan (S) vid en gemensam presskonferens som också M, KD och C står bakom.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen