Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Bjäre kraft stänger ner kabel-tv-nätet i delar av Ängelholm och Båstad

I januari börjar nedstängningen av kabel-tv-nätet. Till en början berörs 230 kunder.

Delar av kabel-tv-nätet i Ängelholm och Båstad är på väg att stängas ner. Cirka 230 av Bjäre krafts kunder som använder nätet berörs av nedsläckningen. De första områdena släcks ned i januari nästa år.
– Till viss del beror det på konditionen på nätet. Och det handlar om att i de områdena finns alternativ som fiber. Men kabel-tv-nätet har tjänat oss väl, säger Alexander Jansson, vice vd på Bjäre kraft.
Nätet byggdes till stor del på 1990-talet. I dag finns möjlighet till fiber i flera områden. Områden där det sedan tidigare funnits kabel tv-nät.
– Det är en kostnad att driva dubbla infrastrukturer. Om nätet är äldre så ökar underhållet. Vi har färre abonnenter som sitter på kabel-tv nätet, säger Alexander Jansson.
Han tror att kunderna förstår att den så kallade koax-anslutning som kabel-tv nätet använder sig av inte är något som enligt honom har framtiden för sig.
Just den typen av abonnemang ska Bjäre kraft inte ha sålt de senaste fem åren.
Att gå över till exempelvis tv via fibernätet kommer att kosta tusentals kronor för abonnenterna. De kan även välja att få tv på något annat sätt från någon annan leverantör. Ingen tvingas att gå över till just fiber.
Bjäre kraft har tagit fram ett erbjudande för de som får kabel-tv-nätet nedstängt och som vill gå över till fibernätet. Erbjudandet innebär en kostnad för koppling till fibernätet på 22 900 kronor. Något som i vanliga fall kostar nära 30 000 kronor.
– Då får de igång samma tjänst, säger Alexander Jansson.
Sannolikt kommer Bjäre krafts kabel-tv-nät att stängas ner även i andra områden.
– Det handlar om vilka alternativ de olika områdena har. Finns det dubbel infrastruktur så kommer vi att göra det, säger Alexander Jansson.
Gå till toppen