Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fusk bland företag som säljer kosttillskott

En undersökning i 27 europeiska länder av webbplatser där kosttillskott säljs visar på omfattande fusk med otillåtna påståenden om hälsoeffekter. Dessutom innehåller produkterna ämnen som inte är godkända som livsmedel.

En undersökning i 27 europeiska länder av webbplatser där kosttillskott säljs visar på fusk med otillåtna påståenden om hälsoeffekter och ämnen i produkterna som inte är godkända som livsmedel. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
I Sverige sökte Livsmedelsverket av ett 30-tal webbplatser. Elva av internetföretagen sålde produkter med otillåtna ingredienser eller med otillåtna hälsopåståenden och 14 kosttillskott drogs tillbaka.
– De seriösa företagen och aktörerna i branschen blir drabbade av de oseriösa aktörernas aktivitet och även konsumenterna drabbas så klart, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT.
Han påpekar också att substanser i tillskotten, som påstås främja hälsan, tvärtom kan vara hälsofarliga – även om det är svårt att generellt säga exakt hur farliga de är.
– Men det är alltid företagen som säljer och släpper ut de här produkterna på marknaden som är ansvariga för att de inte skadar människors hälsa, säger Lindén.
Totalt granskades 1 077 webbplatser i 25 EU-länder samt i Schweiz och Norge i fjol. Det är produkter som utan officiellt godkännande eller vetenskaplig grund påstås kunna förebygga, behandla eller bota bland annat skelett- och ledsjukdomar.
Dessutom siktade kontrollen in sig på kosttillskott innehållande ämnet agmatinsulfat samt växterna Acacia rigidula, Epimedium grandiflorum och Hoodia gordonii – som inte är godkända som nya livsmedel.
– Det är företagens ansvar att presentera vetenskapliga underlag till EU om man vill sälja det här på marknaden, säger Lindén.
Totalt hittades 779 fall av otillåtna produkter på de 1 077 webbplatserna. I 440 fall agerade EU-myndigheterna för att stoppa försäljningen, exempelvis genom besök eller sanktionsåtgärder.
De fall som Livsmedelsverket hittade i Sverige överlämnades till respektive kommun att agera emot.
Aron Lindén tycker att den gemensamma europeiska kontrollaktionen fungerade mycket bra.
– Vi ser gärna att det blir fler sådana.
Fakta

Kontrollaktionen

Totalt kontrollerades 1 077 webbplatser i 25 EU-länder samt i Schweiz och Norge i fjol. Det rör kosttillskott som utan godkänd eller vetenskaplig grund påstås kunna förebygga, behandla eller bota bland annat skelett- och ledsjukdomar.

Dessutom siktade kontrollen in sig på kosttillskott innehållande ämnet agmatinsulfat samt växterna Acacia rigidula, Epimedium grandiflorum och Hoodia gordonii – som inte är godkända som nya livsmedel.

I Sverige sökte Livsmedelsverket av ett 30-tal webbplatser. Elva av internetföretagen sålde totalt 17 produkter med otillåtna ingredienser och en produkt hade otillåtet hälsopåståenden.

14 av kosttillskotten drogs tillbaka.

Information om de elva företagen skickades till respektive kommun där de var registrerade och kommunerna kontrollerade företagen, oftast genom besök i butik eller lager.

Källa: Livsmedelsverket

Gå till toppen