Min mening

Läsartext: Jag följer dem längs vägen till helvetet – men jag får stanna utanför porten

Allt oftare känner jag att vi reducerats till en samling Don Quijotar som slåss mot väderkvarnar, skriver Kajsa Eldh.Bild: Sonny Thoresen
Ur en skolkurators dagbok:
Jag håller en del av dem i handen på vägen till helvetet. Kalla mig gärna dramatisk – men så känns det.
Fast jag har förstås frikort. Jag kommer inte att följa med dem längre än till porten. För jag behöver inte det. Så ser spelreglerna ut.
Ändå väljer så många att ha tillit till mig. Men orättvisan ligger någonstans där emellan oss och skaver ibland.
Jag har i uppdrag att få dem motiverade att anpassa sig, att förstå meningen, att hantera sitt lidande, att förmedla hopp. Hopp! Typ: ”Plötsligt händer det!”. Kan man vinna på Triss så kan man få PUT eller TUT. Ibland känns det ungefär likvärdigt.
Men är jag själv en del av lösningen eller är jag i själva verket en del av problemet? Av systemet som långsamt maler ner dem? Som i vissa fall släcker lågan så totalt att döden känns som enda alternativet? Eller är jag nånstans vid sidan av? Är jag som sköterskan som ger palliativ vård? När man gör allt för att den sista resan ska bli så behaglig som möjligt för alla som trots allt inte vinner på Triss. Medan hjärtat brister och tårarna står i ögonen.
Ja, vem är jag egentligen i allt detta? Är jag en representant för landet som sviker? Som upprepar kränkningen och budskapet att de är mindre värda, inte trovärdiga och absolut inte önskvärda här? Eller är jag en del av motståndsrörelsen? En infiltratör som vågar se, lyssna, bekräfta, stå kvar, vara obekväm när rädslan, byråkratin och idiotin breder ut sig bland myndigheterna? Som försöker påverka politiker och tjänstemän lokalt i alla fall?
Jag förstår trots allt varför folk väljer att blunda och inte vill förstå. För det är faktiskt riktigt svårt att hantera dessa parallella universum. Att sitta i sitt trygga arbetsrum, mätt och varm, på betald skolkuratorsarbetstid, och möta skräcken, förtvivlan, sorgen, traumat, ångesten, besvikelsen, skulden, förvirringen, osäkerheten, otryggheten.
Att möta frågorna utan att ha svaren. ”Varför vill de inte ha mig? Varför tror de inte på mig? Vad har jag gjort för fel? Jag har ju kämpat varje dag med skolan, språket, anpassningen, rädslan, sömnen, oron, saknaden!”.
Att säga att: ”Det räknas tyvärr inte. Du gör allt rätt men det är fel på systemet. Tillfälligt avbrott kan man hoppas. Men du måste fortsätta kämpa! Du måste, fast du inte orkar! Du kan luta dig mot mig, gråta hos mig, skrika hos mig men du måste fortsätta kämpa!”.
Ibland känns det bara så platt, så fel, så falskt. För jag behöver ju inte följa med dem genom porten till helvetet. Jag har kvar mitt jobb, mitt rum, min familj, mitt hem, mitt språk, min ålder, min framtid, mitt land.
Eller? Har jag det? Har jag kvar mitt land? Jag vet inte faktiskt. Stoltheten över och tilliten till Sverige har fått sig rejäla törnar. Jag skäms! Även om jag begriper att det är komplicerat och att saker tar tid. Den största investeringen är ju dock redan gjord! Och jag menar inte enbart ekonomiskt.
Men denna feghet och distanserande, detta medvetna förhalande, detta politiska rävspel på alla nivåer får mig faktiskt att må fysiskt illa. Och som sagt har jag ändå frikort.
Men dessa unga jag möter varje dag ger så mycket. Trots allt så ger de av sig själva, uppskattar att man finns och att man bryr sig även om Migrationsverket struntar i vad jag tycker. De bjuder in oss i sina liv, öppnar sig för oss och Sverige, kan skratta och leka, visar omsorg gentemot sina kamrater.
Och alla ni kämpar som öppnar era hem, era hjärtan, samlar i pengar, kämpar mot myndigheterna! Så länge ni orkar så finns det hopp.
”There’s a crack in everything. That’s how the light gets in.” Ni är ljuset som oförtröttligt letar efter sprickorna i lagarna, rutinerna, rapporterna.
Alla vi, som på våra olika sätt och i olika sammanhang, kämpar och försöker göra en skillnad. Ibland känner jag att vi är starka. Som förr:
”Vi är många – de är få. Spottar vi på en gång så dränker vi dem!” Förr eller senare måste någon lyssna.
Men allt oftare känner jag att vi reducerats till en samling Don Quijotar som slåss mot väderkvarnar.
Men vanmakt är den mest dränerande känsla som finns.
Så, jag fortsätter hoppas att ”plötsligt händer det!”. Jag samlar på allt det goda som sker. Jag tänker att vinden vänder någon gång. Det ligger väl i vindens natur?
Och jag håller en del av dem i handen på vägen till helvetet.

Kajsa Eldh

Läs mer:Skriv på Min mening
Gå till toppen