Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kö till Krapperups konsthall i hopp om att vinna juryns hjärta

Såväl etablerade konstnärer som glada amatörer köar till Krapperups konsthall under helgen för att lämna in verk för jurybedömning. Att bli uttagen till Kullasalongen ger skjuts i karriären.

I strid ström lämnades konstverk in till Krapperup för att bedömas av jury. Hoppet är att bli uttagen till årets Kullasalong.Bild: Sven-Erik Svensson
Fler konstverk av textil. Och fler unga konstnärer. Det konstaterar medarbetarna i Kullens konstförening som tar emot och registrerar verk som lämnas in till årets jurybedömda utställning i Krapperup.
Annika Lindkvist baxar in fem större akrylmålningar. Trots att hon är professionell konstnär sedan många år med utställningar i såväl USA som Stockholm är detta hennes första försök att bli uttagen till Kullasalongen.
– Jag har varit taktisk och valt målningar som skiljer sig en del från varandra. Man kan ju inte veta vad juryn tycker om, säger hon.
I nästa vecka får hon besked.
"Längtan" är titeln på Annika Lindqvists stora akrylmålning. I nästa vecka får hon juryns besked om den har blivit antagen till utställningen.Bild: Sven-Erik Svensson
Juryn består i år av Jacob Simonsson och Thale Vangen, konstnärer från Malmö, samt Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum. Tillsammans ska de bedöma samtliga inlämnade verk. Hittills är det 157 konstnärer som har anmält sig och de har rätt att lämna in vardera fem verk.
– Juryn får inte veta vem konstnären är. Så en amatör har lika stora chanser som en etablerad, säger Bengt Martinsson, styrelseledamot i Kullens konstförening.
Det är bara de som blir godtagna av juryn som får ställa ut. För en amatör kan det bli öppningen till en karriär. Kullasalongen ingår i konstrundan under påsken. Det betyder att man når en mycket stor publik.
Kajsa Palmquist står för nytänkande och förvandlar plastmuggar, buntband och engångsmaterial till konstverk.Bild: Sven-Erik Svensson
Barbro Öhman från Ängelholm räknar sig inte som konstnär, men älskar att måla och vill göra ett försök att blidka juryn med akvareller i rena klara färger.
– Det vore roligt att komma med på utställningen, säger hon och avslöjar att hon har gjort ett försök förut.
Den här gången har hon lockat med sig vännen Lars Sjöberg från Ängelholm. Han lämnar in fem stora tavlor.
– Jag har målat i 20 år för mig själv, säger han och skyller på Barbro att han nu tar steget.
För att få lämna in verk till salongen måste man vara född, bosatt eller sommarboende i Skåne. Inlämningen pågår även under söndagen, klockan 14–16.
Kullasalongen har vernissage på långfredagen och pågår till den 13 maj.
Tändsticksask? I alla fall en ask tillverkad av tändstickor. Skapad av Harald Hjärne.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen