Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många vittnen och bevis i nervgiftutredning

Brittisk polis har över 200 vittnen och mer än 240 bevisföremål i utredningen kring nervgiftattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal, säger inrikesminister Amber Rudd.

Soldater i skyddsdräkter undersöker en polisbil som kan ha rester av nervgift i sig.Bild: Pete Brown/Brittiska försvarsdepartementet/AP/TT
Den 66-årige Sergej Skripal och 33-åriga Julia Skripal hittades medvetslösa på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury i söndags. En polis som kom tidigt till platsen insjuknade också. Drygt 20 personer har fått någon form av behandling – som att lämna blodprov eller få något slags stöd och rådgivning – och enligt analyserna användes ett nervgift i attacken mot far och dotter.
Amber Rudd sade på lördagen också att fler än 250 poliser från kontraterrorenheten deltar i utredningen och att den fortskrider med "fart och professionalism".
Tillståndet för de skadade betecknades på lördagen som kritiskt men stabilt, enligt Rudd. För polisen betecknas läget som allvarligt men han får träffa sin familj och kan prata.
Polisen har begärt hjälp från den brittiska militären för att flytta ett antal fordon och objekt från brottsplatsen, och uppemot 100 soldater beräknas sättas in i arbetet.
Misstankarna har riktats mot Ryssland, vars utrikesminister Sergej Lavrov förnekat alla anklagelser.
Fakta

Sergej Skripal

Överste Sergej Skripal, 66 år, är en pensionerad rysk militär underrättelseofficer som 2006 dömdes till ryskt fängelse i 13 år.

Han dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner som arbetade i Europa till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6.

I juli 2010 var han en av fyra fångar som släpptes av Moskva i utbyte mot 10 ryska spioner som gripits av FBI.

Skripal flyttade till Salisbury, där han i åtta år har hållit en låg profil.

Källa: BBC

Gå till toppen