Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mattias Arvidsson: ”Tio fingrar i ögonen på SHL”

I tisdags säkrade Rögle SHL-kontraktet via 3–0 borta mot Linköping. En fantastisk prestation med tanke på hur det såg ut i höstas. Ledningen och laget ska ha en stor eloge för sättet man avslutade säsongen på. Alla som är involverade i och runt klubben jublade. Det var de nog ganska ensamma om. Jag tror nämligen inte att SHL:s ledning gjorde vågen. För dem är Rögle något som katten släpat in. Tillsammans med klubbar som Karlskrona, Mora och Örebro. De här klubbarna är mer eller mindre tio fingrar i ögonen på ligacheferna.
På annat sätt går det inte att tolka de ständigt tuffare kraven som ledningen ställer på klubbarna varje år. För mig vill de ha bort småklubbarna och ersätta dem med klubbar som AIK, Leksand och Modo.
I våras var det förmodligen bara en sak ur ligabossarnas synvinkel som hade varit värre än att Rögle klarade sig kvar. Det var att Karlskoga hade gått upp. Den andra matchserien ska vi i och för sig inte tala om. SHL-cheferna slet säkert sitt hår när det visade sig att Mora var överlägset mot Leksand.
SHL:s VD Jörgen Lindgren och Växjös sportchef.Bild: JONAS LJUNGDAHL
Jag undrar vad nästa steg blir för att säkerställa att Leksand, AIK och Modo får SHL-status. När kvalförfarandet ändrades för några år sedan gick Rögle upp och sen dess har man klarat sig kvar. Ändå får jag intrycket av att Rögle är inbjudet med armbågen tillsammans med Karlskrona, Örebro och Mora.
Jag vet att SHL gör förändringarna för att förbättra, men för mig är ändå budskapet solklart. Förändringarna görs också för att de små klubbarna ska få det jobbigare att etablera sig. Ett exempel är arenakraven. De små klubbarna eller nykomlingarna har oftast inte de faciliteter som krävs för ett godkännande från ligan. Det innebär dyra ombyggnader och i vissa fall helt nya arenor. Kostnader som naturligtvis är en stor påfrestning för en mindre budget. Sen ska självklart spelare och journalister ha drägliga arbetsförhållanden samtidigt som publiken ska kunna följa matchen på ett så komfortabelt sätt som möjligt. Men ändå.
Ett annat exempel är de pengar som klubbarna får av SHL. För något år sedan fick en eventuell nykomling mindre pengar än övriga. Om ni frågar mig är det enda syftet med det att göra det svårare för de mindre klubbarna.
Jag erkänner att jag tror att Rögle hade åkt ur om inte förändringar gjorts i tränarstaben och på sportchefsposten.
Rögles sportchef Chris Abbott och tränare Cam Abbott i samtal under en ishockeyträning.Bild: LUDVIG THUNMAN
Det första steget är taget och någonstans måste man börja. Den obekräftade värvningen av Mattias Sjögren visar också hur långt Rögle har kommit bara sedan i november. Det gör även det faktum att Bryan Lerg är nära en förlängning.
Ingen vill spela för ett bottenlag, men bröderna Abbott är på väg att tvätta bort den stämpeln. Jag inbillar mig att det blir mer och mer intressant att vara med på Rögles resa.

Min idrottsgala 2019

Har roat mig med en personlig idrottsgala. Jag vet att det är tidigt på året, men det ska mycket till om någon ska konkurrera ut de här.
Årets lag, damer, de nominerade är:
Stafettlaget skidskytte, OS: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg
Stafettlaget längd, damer, OS: Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson
lag Hasselborg, curling: Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus, Anna Hasselborg
Sprintstafettlaget, damer, OS: Charlotte Kalla, Stina Nilsson.
Årets kvinnliga idrottare, de nominerade är:
Hanna Öberg, skidskytte
Frida Hansdotter, alpint
Charlotte Kalla, längdåkning
Stina Nilsson, längdåkning
Årets manlige idrottare, de nominerade är:
André Myhrer, alpint.
Sebastian Samuelsson, skidskytte
Rasmus Dahlin, ishockey
Armand Duplantis, friidrott
Årets lag, herrar, de nominerade är:
Stafettlaget, OS: Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström
lag Edin, curling: Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson, Niklas Edin.
Östersunds FK, fotboll
Fotbollslandslaget
Gå till toppen