Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Vill se bidrag till Båstads pensionärsföreningar

Spf Seniorerna efterlyser kommunalt bidrag till seniorverksamhet.

Spf Seniorerna vill att Båstads kommun ger bidrag till pensionärsföreningarna. Bo Wendt (BP) säger sig redan ha lyssnat på föreningarna och gett dem 15 000 kronor.Bild: Niklas Gustavsson
Nu reagerar Spf Seniorerna och efterlyser bidrag från kommunen till pensionärsföreningarna.
Som tidningen tidigare skrivit delas kommunala bidrag ut till en rad föreningar som verkar i Båstads kommun. Men ingen av dessa var 2017 en renodlad pensionärsförening.
I en skrivelse till kommunstyrelsen efterlyser pensionärsföreningen Spf Seniorerna att Båstads kommun ger pensionärsföreningarna i kommunen ett kommunalt bidrag.
Det är de tre Spf-föreningarna i Östra Karup, Båstad och Södra Bjäre som står bakom skrivelsen. Christer Nordin är ordförande för Södra Bjäre.
Han pekar på andra kommuner stöttar de pensionärsföreningar som verkar där med exempelvis gratis lokaler och att vissa delar ut en summa i bidrag per medlem.
Det var i samband med en artikel i tidningen om vilka föreningar som får kommunalt bidrag som Båstadsföreningarna uppmärksammade kommunen på att ingen av föreningarna var pensionärsföreningar.
– Båstads kommun ger inte en spänn, säger Christer Nordin.
I de tre Spf Seniorerna-föreningarna ingår 1 100 medlemmar. Christer Nordin pekar på att föreningarna har många aktiviteter.
– Det är framförallt aktiviteter för de ensamma. Vi har dessutom gymnastik och andra aktiviteter och månadsmöten, säger Christer Nordin.
Föreningarna genomför även kursverksamhet, promenader och social gemenskap.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP) omfattas inte pensionärsföreningarna av de kommunala bidragen enligt det reglemente som finns. Men han pekar också på att föreningarna får ett visst bidrag efter att kommunen uppmärksammats på frågan.
– Vi gjorde en framställan eftersom Bjärepartiet ökar på i budgeten till socialt innehåll med 330 000 kronor. Nu gör vi så att pensionärsföreningarna får 15 000 av de pengarna. Bjärepartiet har lyssnat på dem, säger Bo Wendt.
Men enligt Christer Nordin räcker inte 15 000 kronor långt för pensionärsföreningarna.
– Det är en början men det är en piss i Mississippi. Kommunen borde ge oss ett bidrag för varje medlem, säger Christer Nordin.
Bo Wendts kommentar till att pensionärsföreningarna begär mer är att de inte är ensamma om att vilja ha mer pengar av kommunen.
– Det tycker man alltid. Min börs ska räcka till många, säger Bo Wendt.
Gå till toppen