Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Klassiska visor för barn på biblioteket

”Sjung med ditt barn” heter sångstunden där barn och föräldrar får sjunga med i allt från Pippi Långstrump till Imse vimse spindel. Det är sångpedagogen Helene Skogspil som sätter tonerna och hon hoppas föra vidare ett bortglömt kulturarv.

Sångpedagog Helene Skogspil har spelat och sjungit med barn på bibliotek i Skåne i nästan 18 år.Bild: Björn Lilja
Det är inte första gången sångpedagogen Helene Skogspil från Saxtorp tar med sig sin gitarr till Landskrona stadsbibliotek.
Under fredagsförmiddagen arrangeras ”Sjung med ditt barn” där hon spelar och sjunger visor tillsammans med barn och deras föräldrar.
– Jag har sjungit och spelat med barn i nästan hela mitt liv. Men jag har åkt runt på biblioteken i Skåne och sjungit i snart 18 år. Det började med att jag själv gick på sångstunder på biblioteket med mina barn. Jag fick sedan frågan om jag kunde tänka mig att ta över och jag tackade ja, säger Helene Skogspil.
I en liten resväska har hon packat med ett antal gosedjur, bland annat ett lamm, en spindel och en Pippi Långstrump-docka. Barnen får välja ett att plocka ur väskan och därmed väljs också vilken sång som ska sjungas härnäst.
Allt från Imse vimse spindel till Pippi Långstrump spelades i den lilla lokalen på Landskrona stadsbibliotek.Bild: Björn Lilja
Alla de klassiska visorna hinns med under den 45-minuter långa sångstunden.
– Jag har en visskatt i mitt huvud som jag vill dela med mig av. Jag tycker det är viktigt att kulturarvet förs vidare till barnen. Idag spelas mycket nya och moderna låtar men jag anser att man inte får glömma bort de gamla sångerna, så som ”Imse vimse spindel” och ”Bä bä vita lamm”, säger hon.
Responsen Helene Skogspil får från deltagarna varje gång är också en stor anledning till att hon fortsätter.
– Det är en enorm kärlek man får från barnen och föräldrarna. Samspelet mellan dem och mig när vi sjunger är guld för hjärtat, säger hon.
Evenemanget arrangeras flera gånger under året på Landskrona stadsbibliotek och riktar sig främst till barn mellan åtta månader och tre år. Men alla är välkomna.
Vera Bryngelsson och pappa Andreas Bryngelsson från Landskrona är vana sångfåglar.Bild: Björn Lilja
Den yngsta deltagaren under fredagens sångstund är ettåriga Vera Bryngelsson från Landskrona. För henne och pappa Andreas Bryngelsson är det första gången de är med.
– Vi har varit på en del sångstunder på öppna förskolan men nu tänkte vi testa detta. Vera älskar musik och allt med takt som skramlar. Radion står ofta på hemma och då brukar hon sitta och digga till musiken, säger Andreas Bryngelsson.
Nästa tillfälle är den 16 mars klockan 10 och evenemanget är kostnadsfritt.
Gå till toppen