Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Anställda på Lindab fick olja i ögonen: ”Den här typen av olycka har inte hänt tidigare”

Två personer fick åka till akuten efter ett oljeläckage på Lindab Ventilation. Nu tittar företaget på olika åtgärder som ska förhindra att något liknande händer igen.

Olyckan inträffade i början av mars. Det var en koppling på en hydraulpress som sprack.
– Jag har svårt att uppskatta hur mycket olja som läckte, inga jättemängder. Det kom först som en dimma och sen släppte kopplingen och då kom några liter olja, säger Kent Åkesson som är fabrikschef.
Hydraulpressen sitter i taket och Kent Åkesson uppskattar att det handlar om fyra till fem meter upp i luften. Några operatörer stod under och det var de som fick oljan på sig. Bland annat på kläderna och i ögonen.
– De var inne på akuten och kollade ögonen. Där fick de en salva som gör att det blir lite obehagligt så de var ifrån jobbet några dagar. Men inga bestående men.
Anledningen till att kopplingen lossnade är okänt. Den är nu återställd, och Lindab Ventilation håller på att utreda hur det kunde ske.
– Den slutliga lösningen är inte färdig ännu utan jag har bara förslag på åtgärder. Det handlar om att se till att det inte kan hända igen.
Händer sådana här olyckor ofta?
– Nej, den typen av olycka har inte hänt tidigare.
Åtgärder som ses över är att skärma av runt hydraulpress, alternativt samma lösning som används för rör på golvnivå.
– Där har vi ytterligare en slang utanpå röret. Skulle röret gå sönder stannar oljan i det yttersta höljet. Så ser det normalt sett ut på nivån där man befinner sig och rör sig. Men nu var detta uppe i taket.
Olyckan är anmäld till Arbetsmiljöverket.
De drabbade operatörerna är tillbaka på jobbet.
Gå till toppen