Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Dom mot Fikru Maru skjuts upp

Domen i Etiopien mot hjärtläkaren Fikru Maru skjuts upp igen, skriver hans dotter Emy Maru på Facebook. Domen ska nu meddelas den 24 april.

Uppgiften bekräftas även av Patric Nilsson, presschef på utrikesdepartementet, och UD uppmanar nu Etiopien att slutföra rättsprocessen.
– Från vår sida uppmanar vi Etiopien att utan ytterligare fördröjningar slutföra rättsprocessen, som omgärdas av flera frågetecken, säger Patric Nilsson.
Enligt Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner, som varit i kontakt med familjen, är skälet till att domen skjuts upp att domstolen inte har haft tillräckligt med tid.
– Det är ju på gränsen till ett hån mot hela systemet. De har ju haft flera veckor på sig. Vi känner igen de här tongångarna. Varje gång rättegången skjutits upp så har vi kommit in med förhoppningar och sen fått beskedet att de inte har lyckats komma fram till något. Det är nästan värre än att få ett straff.
Han uppmanar nu UD att ta i med hårdhandskarna.
– De kan inte lägga sig i innehållet i processen, det förstår vi men de kan däremot gå in och säga att de inte kan hanteras på det här sättet. Det strider mot de mänskliga rättigheterna.
Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Han har under tiden stått åtalad för flera brott som han friats för. Det senaste åtalet gäller terrorbrott då han anklagas för att ha iscensatt ett våldsamt upplopp på Kalityfängelset. Rättegången inleddes i augusti förra året men har vid flera tillfällen skjutits upp då flera av åklagarens vittnen inte dykt upp vid förhandlingarna.
Fakta

Fikru Maru

67-årig svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Sitter i fängelse i Addis Abeba sedan maj 2013.

Fikru Maru anklagades 2010 för smuggling av vårdutrustning till ett sjukhus han driver i Addis Abeba, men åtalet lades ner. I maj 2013 fängslades han återigen, den här gången för anklagelser om att ha gjort sig skyldig till mutbrott när de tidigare anklagelserna mot honom släpptes.

Maru frikändes från mutbrottsanklagelserna i maj 2017, men åtalades på nytt för terrorbrott. Maru misstänks nu för att ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kalityfängelset han hölls i, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.

Den senaste rättegången inleddes i början av augusti 2017 men har fått skjutas upp vid flera tillfällen eftersom åklagarens vittnen inte kunnat höras. Den senaste omgången avslutades 26 januari då domstolen meddelade att man hade tillräckligt med information för att fatta ett beslut.

Källa: Amnesty och Marus advokat Hans Bagner

Gå till toppen