Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Ju fler avhopp desto bättre.

Anders Ygeman (S) och Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S).Bild: Johan Nilsson/TT
Socialdemokraterna vill nästa mandatperiod införa ett nationellt avhopparprogram för personer som vill lämna kriminella miljöer. Det berättade Anders Ygeman, som leder partiets arbetsgrupp för trygghetsfrågor, när han på måndagen (12/3) besökte Malmö.
I Malmö hanterar det så kallade konsultationsteamet årligen 40-50 ärenden med personer som lever med en allvarlig hotbild. Vanligtvis tillhör de själva kriminella kretsar.
Konsultationsteamets uppgift är att hjälpa dem som så önskar att starta ett nytt liv någon annanstans. Vanligtvis inom Sverige, men i enstaka fall även utomlands.
Ygeman och hans arbetsgrupp vill se ett nationellt avhopparprogram och bättre praktiskt och ekonomist stöd till kommunerna.
Avhopparverksamhet är en relativt ny företeelse. I Malmö har den funnits sedan 2012. I lite drygt hälften av fallen fungerar det.
Ett problem är, konstaterade de ansvariga på konsultationsteamet vid pressträffen, att "gömställena håller på att ta slut".
Det är ett av skälen till att Ygeman efterlyser en bättre fungerande omfördelning, helt enkelt samarbete och samordning mellan kommunerna – hemkommun och mottagarkommun.
Ygeman beskriver avhopparverksamheten som att erbjuda de kriminella ett val: samhällets resurser står till ditt förfogande om du vill lämna kriminaliteten. I annat fall kommer samhällets resurser att användas för att jaga dig.
Gängen växer. Allt som kan göras för att minska rekryteringen och få fler att lämna det kriminella livet är välkommet. När det lyckas innebär det en stor samhällsekonomisk besparing.
Hårdare lagar och fler poliser är nödvändigt men inte tillräckligt; samhället behöver fler och skarpare verktyg för att bekämpa kriminaliteten. Att vässa avhopparverksamheten ytterligare framstår som en klok satsning.
Gå till toppen